Oltenia
„100 de file de istorie din Cartea Unirii”

„100 de file de istorie din Cartea Unirii”

Pr. Marian Alin Gigină, 21 Septembrie 2018

Copiii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Constantin Pufan” din Drobeta-Turnu Severin s-au bucurat săp­tă­mâna trecută de mini­con­certul de muzică patriotică susţinut de membrii Grupului „Izvoraşul” al Epis­copiei Severinului şi Strehaiei. Momentul a fost dedicat Anului Centenar şi Marii Uniri.

Două grupuri de copii înscrişi în atelierul de lucru „Basarabia” şi în atelierul „Bucovina” au participat săptămâna trecută, la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, la o serie de activităţi dedicate Marii Uniri, dar şi Războiului de întregire, evenimentul având loc în cadrul proiectului „100 de file de istorie din Cartea Unirii”.

Mihai Corcodel, consilier cultural al Episcopiei Severinului și Strehaiei și membru al Grupului „Izvorașul”, le-a împărtășit copiilor prezenți prin metode non-formale cunoștinte despre război și Unire. Grupul vocal „Izvorașul” a interpretat cântece patriotice ale căror versuri sunt pline de informații referitoare fie la trăirile soldaților eroi în lupte, fie la năzuința acerbă de unire a tuturor românilor. Inte­rac­țiunea dintre copii și Grupul „Izvorașul” a fost una deosebită, micuții învățând de la invitații speciali cântece cu un puternic mesaj patriotic.

Managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier, Doiniţa Mariana Chircu, a precizat că „fiecare activitate a avut obiectivele ei și trăirile ei emoționale. Ni s-a părut mai mult decât oricând, pentru că acest minunat Grup «Izvorașul», căruia îi mulțumim, și acești minunați copii au realizat împreună niște trăiri, au făcut transferul de emoție între ei și către noi. Într-adevăr, cântecul patriotic a intrat în ultimii ani într-­un con de umbră. «Izvorașul» îl scoate din conul de umbră, îl aduce la lumină și îl transferă către sufletele care pot vibra. Pentru că suntem români, mesajele cântecelor patriotice au fost foarte clare, foarte limpezi, pe înțelesul tuturor. Și, de asemenea, avem un mandat moral, acela de a onora trecutul și pe cei care și-au dat viața pentru a se înfăptui Marea Unire. Toți ne-am simțit astăzi foarte emoţionați, iar copiii au fost pe cât de entuziaști, pe atât de contemplativi, în sensul că au realizat că participă la un alt fel de activitate. Sunt convinsă că vor dori să mai audă aceste cântece și vor reuși să le interpreteze și ei pentru alții, ca mesageri ai cântecelor patriotice”.

Alte ateliere în cadrul acestui proiect au fost Transilvania și Regatul României și au avut loc în data de 5 septembrie, la acestea participând, alături de membrii Grupului „Izvorașul” al Episcopiei Severinului și Strehaiei, copiii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!