Transilvania
13 ani de Mitropolie la Cluj

13 ani de Mitropolie la Cluj

23 Martie 2019

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Pentru a marca împlinirea a 13 de existență ai mitropoliei, luni, 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 9.30, un sobor de opt ierarhi va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron, și confirmă faptul că Biserica privește întotdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt.

Astfel, pentru a marca împlinirea a 13 de existență ai Mitropoliei Clujului, luni, 25 martie 2019 de praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 9.30, un sobor de opt ierarhi, format din: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Lukijan, Episcopul sârb de Budapesta şi Timişoara, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramu­re­șului și Sătmarului, Prea­sfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Prea­sfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Prea­sfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiereu Vicar al Maramureșului și Sătmarului, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie.

Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după cinci ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei.

Sărbătoarea din acest an a Mitropoliei subliniază în mod simbolic și împlinirea a 100 de ani de la înființarea Consistoriului Ortodox din Cluj, condus de Nicolae Ivan, reîntemeietor al Eparhiei Clujului, care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii Catedrala din inima orașului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaşterea”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei. (Biroul de presă al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ivanov)


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!