Oltenia
15 ani de activitate culturală în slujba Bisericii

15 ani de activitate culturală în slujba Bisericii

Gabriela Firu, 03 Martie 2016

Fundația „Cuvântul care zidește” a Arhiepiscopiei Craiovei a organizat marți, 1 martie, o conferință aniversară ce și-a propus să reunească reprezentanți ai instituțiilor partenere, cu scopul de a dezbate proiectele derulate și de a pune bazele unor noi activități. Evenimentul a marcat împlinirea a 15 ani de activitate în slujba culturii și educației moral-religioase pentru copiii și tinerii din Oltenia.

Evenimentul festiv organizat de Fundaţia „Cuvântul care zideşte” s-a desfă­șurat la Centrul de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei și a reunit personalități din viața culturală și educațională din Oltenia. Delegat din partea Înalt­preasfin­țitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, pr. Adrian Stănulică, consilier social al Arhiepiscopiei Craiovei și președinte al Asociației Vasiliada a subliniat rolul ziditor al Fundației „Cuvântul care zidește”. „Întreaga activitate a Fundației «Cuvântul care zidește» reprezintă expresia purtării de grijă a Bisericii Ortodoxe, în special a Arhiepiscopiei Craiovei față de felul în care îi creștem pe tinerii de astăzi, ca o generație ce trebuie să facă față numeroaselor provocări pe care deja le simțim în contextul social. Apoi, activitatea Fundației «Cuvântul care zidește» a avut și rolul de a păstra și promova tradițiile strămoșești. Echipa fundației este înmulțită de numărul de voluntari, elevi din școlile din Craiova, din județul Dolj, care, îndemnați de profesorii de religie și de alte cadre didactice, au participat la numeroase proiecte cultural-educaționale”, a adăugat pr. Adrian Stănulică, consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.

Mesaje de felicitare din partea colaboratorilor

În continuare, doamna Silvia Cârțu, președinta Asociației „Părinți pentru Copii”, a amintit despre semnificația sărbătoririi celor 15 ani de activitate în ziua Mărțișorului. „Sărbătorim astăzi 15 ani de la înființarea acestei fundații ziditoare de cultură și spiritualitate ortodoxă. E frumos că ați ales să sărbătoriți acest eveniment în ziua de 1 martie, ziua Mărțișorului, prima zi a primăverii, pentru că ați încercat astfel să ne transmiteți ideea dumneavoastră, specificul activității dumneavoastră, acela de rol al dumneavoastră de soare coborât pe pământ pentru a aduce bucurie oamenilor și zâmbete pe chipurile copiilor prin activitățile numeroase și frumoase pe care le-ați desfășurat de-a lungul celor 15 ani, activități devenite în timp repere de tradiție”, a declarat doamna Silvia Cârțu.

Prof. dr. Iuliana Gheorghe, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, a transmis gândurile bune, urările de spor în activitate din partea inspectorului școlar general al județului Dolj, doamna Lavinia Craioveanu. „Încercăm împreună să-i implicăm pe elevi în activități de voluntariat, în activități misionare, catehetice, cu ajutorul cărora ei să crească frumos și să înțeleagă că prima calitate, prima valoare a unui creștin este aceea de a învăța să iubească și de a învăța să dăruiască. În ceea ce privește activitatea colegilor mei, totdeauna a fost rodnică și susținută, au participat și au răspuns la activitățile fundației, lucru pe care îl vor face și în continuare, având în vedere că ei, pe lângă activitatea instructiv educativă de la clasă, au misiunea de a forma tinerele suflete conform preceptelor moralei creștine”, a afirmat prof. dr. Iuliana Gheorghe.

„Am reușit să colaborăm activ și frumos cu Fundația «Cuvântul care zidește», cu rezultate și cu efecte asupra copiilor și părinților lor. Vreau să mulțumesc colaboratorilor acestei fundații, doamnei directoare Cristina Stamatoiu, cu care am colaborat direct de-a lungul anilor, părintelui Ionuț Resceanu pentru toată susținerea”, a completat doamna inspectoare Dana Săftoiu, din cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei, prezentă la eveniment alături de prof. Mihai Corcodel, consilier pe probleme educative. Cu acest prilej, reprezentanții fundației au acordat diplome colaboratorilor în acțiunile cultural-educative și filantropice derulate de-a lungul activității.

Printre acțiunile organizate de-a lungul anilor de Fundația „Cuvântul care zidește” amintim Festivalul oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur”, Festivalul de artă sacră „Icoana, fereastră spre cer”, campania umanitară „Dar cu drag de mărțișor”, campania „Micul samarinean milostiv”, Festivalul de tradiții și obiceiuri pascale „Îngerul a strigat”, tabere de creație, tabere de cultură, numeroase activități culturale și educațio­nale.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!