21 de preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor au fost hirotesiţi duhovnici

05 Decembrie 2007

▲ La Paraclisul Catedralei patriarhale, PF Patriarh Daniel a hirotesit ieri întru duhovnic 21 de preoţi, slujitori în Arhiepiscopia Iaşilor ▲ Aceasta este a treia serie de duhovnici hirotesiţi în acest an ▲

La paraclisul Catedralei Patriarhale, ieri, 4 decembrie, a avut loc hirotesirea întru duhovnic a 21 de preoţi slujitori în Arhiepiscopia Iaşilor, dintre care doi monahi. Slujba a fost săvârşită de Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Au slujit, de asemenea, pr. Mihai Vizitiu, consilier al Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul din Arhiepiscopia Iaşilor şi protosinghelul Antim David, marele eclesiarh al Catedralei patriarhale.

Preotul nu este judecător, ci vindecător de păcate

Candidaţii hirotesiţi ieri duhovnici au terminat Facultatea de Teologie, au promovat examenul de capacitate preoţească, au fost hirotoniţi preoţi şi au susţinut examenul de duhovnicie. Întrucât, în slujba de hirotononie întru preot nu este precizată puterea şi harul de a lega şi dezlega păcate, este necesară o pregătire specială a candidatului sub îndrumarea directă a episcopului. În certificatul de hirotesie întru duhovnic se spune că dreptul de a lega şi dezlega este valabil „cât timp se află în ascultare canonică de chiriarhul locului şi săvârşeşte cele ale duhovniciei potrivit sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe“. În cuvântul de învăţătură rostit, la finalul slujbei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că puterea de a dezlega păcatele nu are doar un aspect juridic, ci şi unul restaurator. Iertarea păcatelor reface legătura cu Dumnezeu şi cu Biserica Sa. În slujba spovedaniei, preotul se roagă pentru penitent spunând „Împacă-i Doamne cu Biserica Ta“. „Slujba spovedaniei este o slujbă de vindecare. Păcatul este o boală a sufletului. Sinodul al VI-lea ecumenic nu-l numeşte pe preot judecător sau legislator, ci medic, vindecător, care trebuie să evite atât deznădejdea, cât şi indiferenţa penitentului“, a sublinat PF Părinte Patriarh Daniel.

Hirotonie şi hirotesire

Într-o declaraţie făcută după săvârşirea slujbei de hirotesire, părintele consilier Mihai Vizitiu a precizat că „hirotonia este consacrarea cuiva pentru sfânta slujbă a preoţiei, iar hirotesia este împuternicirea primită pentru lucrarea de duhovnic, după susţinerea, în prealabil a unui examen special. Acest examen nu verifică pregătirea teoretică, ci practică, a candidatului pentru slujirea de duhovnic. Verificarea este făcută de o comisie alcătuită din chiriarhul locului, profesorul de liturgică, un duhovnic de parohie şi unul de mănăstire cu multă experienţă, consilierul administrativ al Consiliului Eparhial şi un psiholog. Examenul nu este legat de o anumită perioadă a anului. Noi organizăm acest test, de regulă, când se strâng 10 persoane. Aceasta este a treia serie din acest an în care s-au înscris 21 de preoţi, dintre care doi monahi. Este binevenită această hirotesire, deoarece suntem în timpul postului Naşterii Domnului şi mulţi credincioşi doresc să se spovedească“.(Cosmin Olinici)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!