85% dintre profesori lucrează superficial cu elevii

11 Octombrie 2007

Educaţia în România suferă de un număr reprezentativ de circuite vicioase care îi micşorează performanţele, a declarat preşedintele Consorţiul Român pentru Educaţia Copiilor şi Tinerilor Supradotaţi şi Talentaţi - EDUGATE, Florian Colceag.

Preşedintele EDUGATE a criticat modul în care se face formarea profesională, ca fiind „superficial, teoretizat şi neaplicativ“. Florian Colceag şi-a manifestat nemulţumirea faţă de educaţia centrată pe curriculă şi pe profesor, şi nu pe dezvoltarea abilităţilor naturale ale elevilor. În opinia sa, acest lucru duce la demotivarea elevilor care gândesc vizual şi spaţial şi care au o gândire creativă şi nu reproductivă. Florian Colceag a spus că la peste 85% dintre profesori se observă superficialitate în lucrul cu elevii.

Un alt circuit „vicios“ reclamat de profesorul Colceag este cel al evaluărilor secvenţiale care se realizează inexact, nestructurat pe dezvoltarea abilităţilor elevului şi pe progresul său academic, confuz şi subiectiv, demotivant, nejustificabil pe dezvoltarea inteligenţei, motivaţiei şi creativităţii. Acest circuit al evaluării secvenţiale duce, după cum susţine Colceag, la confuzia asupra propriilor performanţe şi la lipsa de interes faţă de şcoală, precum şi la tendinţa de a fura nota.

O altă acuză adusă de Consorţiu asupra sistemului educaţional este curricula care e orientată spre trecut. „Curricula este elaborată fără norme de elaborare precise orientate pe dezvoltarea potenţialilor elevi, deseori fără o aplicabilitate practică, directă şi fără mijloace corespunzătoare de ridicare a interesului elevilor“, consideră preşedintele Florian Colceag.

„Concluziile prezentate au fost făcute în urma unei analize comparative a tematicilor de reglementare din alte legi ale educaţiei cu ceea ce se întâmplă în sistemul educaţional românesc. Înainte de a face un pachet de legi, trebuiau identificate toate problemele din sistem“, este de părere Florian Colceag.

La rândul său, Eugen Noveanu, cercetător asociat la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), a declarat că ceea ce se face în sistemul educaţional românesc este memorarea de către elevi a celor predate de profesori şi nu cunoaşterea prin învăţare. „Trebuie construită cunoaşterea, mergând pe învăţare nu memorare. Profesorul trebuie să îl ajute pe elev să cunoască, asta e centrarea pe elev. Dar la noi acest lucru va mai dura încă 15-20 de ani“, a afirmat cercetătorul ISE. (O.R.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!