În 2011 va avea loc un nou recensământ

Otilia Bălinişteanu, 21 Iulie 2010

Noul recensământ va cuprinde, pe lângă datele obişnuite, caracteristici demografice pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice.

Potrivit preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, România va organiza în octombrie 2011 un recensământ al populaţiei şi locuinţelor. "Din punctul de vedere al sferei de cuprindere, recensământul din 2011 se va axa pe înregistrarea cetăţenilor români cu domiciliul în ţară, indiferent dacă în momentul recensământului se află în ţară sau sunt plecaţi în străinătate. De asemenea, vor fi înregistraţi cetăţenii străini sau fără cetăţenie care au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii străini aflaţi pe teritoriul ţării indiferent de cât timp sau din ce motive au venit (refugiaţi, solicitanţi de azil, de cetăţenie română, străini sosiţi pentru afaceri sau în interes personal)", a explicat Vergil Voineagu.

Acesta a mai precizat că recensământul va înregistra şi date despre toate clădirile de locuit, despre clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, precum şi despre unităţile de locuit în comun.

În plus, recensământul va cuprinde caracteristici demografice pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor, ale gospodăriilor.

Potrivit lui Vergil Voineagu, recensământul din 2011 va cuprinde şi o serie de informaţii în plus faţă de cel din 2002, şi anume codul numeric personal, date privind nivelul educaţional, întrebări privind abilităţile în desfăşurarea activităţii curente, date privind locuinţa.

Volumul de înregistrare al recensământului va fi de 21,5 milioane de persoane, cinci milioane de clădiri în care se află locuinţe, 8,2 milioane de locuinţe şi 7,5 milioane de gospodării ale populaţiei.

Preşedintele INS a afirmat că informaţiile rezultate în urma recensământului vor fi utilizate în direcţii precum situaţia demografică, forţa de muncă disponibilă la nivel naţional, şomajul, informaţii privind condiţiile de locuit, nivelul de dezvoltare locală şi regională, migraţia.

În România, ultimul recensământ al populaţiei a avut loc în martie 2002. Potrivit datelor INS la acel moment ţara noastră avea 21.680.974 locuitori, situându-se pe locul 9 ca mărime între ţările europene. Recensământul din 2011 va fi cel de-al 11-lea organizat pe principii moderne în ţara noastră.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!