În căutarea de soluţii comunitare pentru protecţia femeii însărcinate şi a copilului

01 Iunie 2007

Campania „Salvaţi copiii nenăscuţi“, demarată la 20 mai a.c., de către Fundatia "Solidaritate si Speranta" a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in parteneriat cu Asociatia "Primul Pas", Organizatia World Vision, Protopopiatul Iasi 1, Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani, filiala Iasi si Biserica "Nasterea Domnului" din cadrul Maternitatii "Cuza Voda", a continuat ieri, 31 mai, prin organizarea, în Sala Galbenă a Prefecturii Iaşi, a mesei rotunde cu tema „Ziua copilului nenăscut: realităţi şi perspective“.

Pornind de la importanţa pe care familia şi copiii - născuţi şi nenăscuţi - o au pentru societatea românească, de la necesitatea încurajării natalităţii prin politici sociale şi prin programe ale societăţii civile, importantul eveniment, iniţiat în cinstea Zilei Internaţionale a Copilului, al cincilea de acest gen din ultimele 10 zile, a reunit, în cadrul dezbaterilor, reprezentanţi ai Parlamentului, instituţiilor publice locale şi ai organizaţiilor non-guvernamentale din domeniile protecţiei mamei şi copilului, sănătăţii, învăţământului, sectorului economic, drepturilor omului, preoţi, asistenţi sociali şi maternali, ziarişti etc.

Iniţiativa organizatorilor este cu atât mai lăudabilă cu cât România, în general, şi judeţul Iaşi, în special, se află într-o poziţie deloc favorabilă în ceea ce priveşte rata mare a avorturilor. Statisticile prezentate în cadrul dezbaterilor arată că, în ultimii 17 ani, s-a constatat o scădere continuă a natalităţii, ţara noastră ocupând – la capitolul avorturi - primul loc în Europa, iar judeţul Iaşi primul loc în România, cu o rată de 75% de întreruperi de sarcină din totalul sarcinilor. Există femei care fac, de-alungul vieţii, şi 40 de avorturi. Cea mai mare parte dintre cele care fac avorturi la cerere pierzându-şi fertilitatea chiar de la prima intervenţie.

Îngrijorător este şi faptul că, de la an la an, este din ce în ce mai mică vârsta celor care solicită întreruperi de sarcină, ajungând până la 12-13 ani.

Avortul nu poate fi o soluţie

Cum era de aşteptat, pe parcursul dezbaterilor, s-a luat în discuţie cauza invocată în multe situaţii de avorturi: lipsa posibilităţilor materiale pentru creşterea unui copil. Totuşi, participanţii au ajuns la concluzia unanimă că avortul nu poate fi o soluţie. Şi aceasta datorită consecinţelor ce ar putea fi clasificate în trei categorii: fizice (hemoragii, infecţii acute şi cronice, perforarea uterului şi a altor organe, sterilitate, avort spontan, sarcină extrauterină, cancer de sân etc), emoţionale (sentimente de vinovăţie, depresie, anxietate, plâns frecvent, tulburări ale somnului, respect şi stimă de sine scăzute, probleme relaţionale, teamă de o viitoare sarcină etc) şi spirituale (ruperea relaţiei cu duhovnicul şi cu Biserica, izolarea familiei de comunitatea creştină, neparticiparea la Sf. Liturghie, nespovedirea şi neîmpărtăşirea etc.)

Iată doar câteva dintre efectele secundare ale opţiunii pentru întreruperea sarcinii, pentru avortul ce lasă o rană adâncă în sufletul femeii.

6.670.000 de avorturi în 14 ani

Evident, toată lumea se întreabă ce e de făcut într-o asemenea situaţie care a dus ca, intre 1990 si 2004, in Romania sa nu se mai nasca aproximativ 6.670.000 de copii?

Răspunsurile sunt multiple. De la organizarea unor asemenea dezbateri cu toţi factorii implicaţi în protecţia copilului, educaţia în şcoală, implicarea Bisericii şi a Scolii, până la informarea şi sensibilizarea femeii şi conştientizarea bărbatului despre dramaticile schimbări ce le pot aduce în viaţa lor întreruperile de sarcină.

În România nu se organizează încă suficiente dezbateri pe această temă. Tinerii, dar şi părinţii adolescentelor şi adolescenţilor, nu sunt informaţi despre dreptul de întrerupere a sarcinii sau despre dreptul de a alege, nu se fac cunoscute procedurile din ţările occidentale destul de riguroase în domeniu. De aceea, se cuvine a fi consemnată, la loc de cinste, întâlnirea de ieri de la Iaşi, care vine în completarea celor anterioare: conferinţa din 21 mai de la Universitatea „Al. I. Cuza“ cu tema „Abecedar de supravieţuire creştină“, la care au luat parte 250 de studenţi interesaţi de viaţa de familie; întâlnirea din 22 mai dintre scriitorul Danion Vasile şi cei peste 200 de elevi de la Grupul Şcolar „I. C. Ştefănescu“ pe teme ale vieţii adolescentine; dialogul despre avort din aceeaşi zi, de la Grupul Şcolar „Nicolina“, dintre reprezentanţii Asociaţiei „Primul Pas“ şi elevi; activităţile de educaţie premaritală desfăşurate de Centrul InfoAdolescent, în cadrul Grupului Şcolar „Ion Holban“, între 21-25 mai. Acestora li se vor adăuga alte câteva manifestări, organizate în premieră, la Iaşi, până pe 10 iunie.

Astăzi are loc la Iaşi Marşul Vieţii

Punctul culminant al Campaniei „Salvaţi copii nenăscuţi“ va fi atins azi, între orele 17-19, când va avea loc Marşul Vieţii, un marş al tăcerii şi rugăciunii, în semn de comemorare a copiilor avortaţi în România şi în judeţul Iaşi. Marşul se va desfăşura pe traseul: esplanada Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc“ – Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – Esplanada Teatrului Naţional – corpul C7 al Maternităţii „Cuza Vodă“ (unde se efectuează avorturi) – Str. Cuza Vodă – Str. Armeană – Str. C. Negruzzi – Biserica „Sf. Sava“.

Aşadar, activităţi şi manifestări emoţionante, cu impact educativ, de pionierat, într-un oraş şi într-o ţară fruntaşă la avorturi, care îşi propun, deopotrivă, să găsească soluţiile comunitare necesare pentru crearea unui mecanism eficient şi coerent de protecţie a femeii însărcinate şi a copilului. Dar despre aceasta şi despre alternativele la întreruperile de sarcină, într-un număr viitor al publicaţiei noastre, când ne vom referi mai pe larg la obiectivele şi realizările Campaniei „Salvaţi copiii nenăscuţi“. (Grigore Radoslavescu)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!