În doar 6 luni, peste o mie de români au fost victime ale traficului de persoane

18 Octombrie 2007

▲ Potrivit datelor prezentate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANÎTP), numai în prima jumătate a acestui an, un număr de 936 de români (528 bărbaţi şi 408 femei) au căzut victime ale traficului de persoane - muncă forţată, exploatare sexuală sau cerşetorie - în ţări ca Italia sau Spania, iar alte aproximativ 100 de persoane au fost exploatate prin muncă forţată, pe teritoriul României ▲

România serbează în acest an, pentru prima dată, ziua luptei împotriva traficului de persoane. Parlamentul European a propus Comisiei Europene ca data de 18 octombrie 2007 să fie decretată Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Fiinţe Umane. Cu această ocazie, Parlamentul European a solicitat statelor membre UE ratificarea convenţiei privind lupta împotriva traficului de persoane, prin care sunt stabilite standarde minime referitoare la protecţia victimelor.

Exploatare sexuală, muncă forţată sau cerşetorie

În primele şase luni ale anului, un număr de 936 de români (528 bărbaţi şi 408 femei) au căzut victime ale traficului de persoane - exploatare sexuală, muncă forţată sau cerşetorie - în ţări ca Italia sau Spania, iar aproximativ 100 de persoane au fost exploatate prin muncă forţată, pe teritoriul României, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANÎTP), Dan Licsandru. Potrivit oficialului, între victimele înregistrate se numără 55 de minori, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, care au fost exploataţi sexual, alţi şapte (10-14 ani) fiind trimişi la cerşit.

Fiecare persoană traumatizată trebuie să beneficieze de programe personalizate

Preşedintele ANÎTP a subliniatat că, prin Hotărârea de Guvern nr.1238, aprobată recent, au fost stabilite standardele minime ale serviciilor de asistenţă de care trebuie să beneficieze victimele traficului de persoane. Astfel, centrele de asistenţă - de zi şi de noapte - care se ocupă de această categorie de oameni sunt obligate să ia în evidenţă fiecare persoană traumatizată şi să o evalueze din punct de vedere medical şi psihic, să le stabilească acestora programe personalizate psihoterapeutice şi să le asigure servicii de sănătate, în cazul în care au suferit de boli transmisibile sau au căzut victime ale violenţei exploatării sexuale. „ANÎTP are rolul de a evalua modul în care victimele traficate beneficiază de aceste servicii de asistenţă şi de a le asigura acestora asistenţă psihologică prin cele 15 centre regionale şi din Bucureşti, atunci când nu există o altă posibilitate“, a precizat Dan Licsandru. Cât priveşte numărul victimelor traficate la nivel mondial, preşedintele ANÎTP a spus că, potrivit Raportului întocmit în 2007 de Departamentul de Stat al SUA, anual cad victime traficului de persoane aproximativ 800 de mii de persoane, 80% dintre acestea fiind de sex feminin.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!