Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială În scurt timp vom mânca pâine mai scumpă

În scurt timp vom mânca pâine mai scumpă

Data: 08 Iunie 2007

▲ Deşi nu se ştie, deocamdată, cu cât va creşte preţul pâinii şi nici data scumpirii, reprezentanţii sistemului de panificaţie susţin că preţul grâului va creşte datorită majorării cotaţiilor la grâu pe piaţa internaţională ▲ Din cauza secetei, mai bine de jumătate din producţia de grâu din acest an a fost fectată, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii patru ani ▲ Seceta a favorizat înmulţirea alarmantă a dăunătorilor la cereale şi plante tehnice, cu o lună de zile înainte de perioadele în care ar trebui să apară ▲

Preţul pâinii va creşte, în perioada următoare, din cauza creşterii cotaţiilor la grâu pe piaţa internaţională, a declarat preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu. „Nu putem face, deocamdată, estimări în privinţa procentului de creştere, dar, în mod sigur, preţul pâinii va fi influenţat în următoarele săptămâni de cotaţiile pe piaţa internaţională, în condiţiile în care influenţele cele mai mari, între 65-70% în costurile de producţie sunt date de materia primă, adică de preţul grâului“, a spus Popescu. La ora actuală stocurile de grâu şi de făină, de circa 200.000 de tone, sunt suficiente pentru asigurarea consumului intern de grâu până la noua recoltă, consideră preşedintele Rompan. „Probleme sunt în asigurarea grâului de legătură, pentru că producătorii cer preţuri mari pe grâul din vechea recoltă până la 6.000 de lei pe kilogram sau nu vor să vândă. În urma informaţiilor privind compromiterea recoltei de grâu în acest an, producătorii speră că vor obţine un preţ ridicat pentru grâne“, a subliniat preşedintele Rompan.

Popescu consideră că situaţia nu este atât de gravă precum încearcă să se vehiculeze în ultima perioadă. „Deşi sunt suprafeţe mari de grâu afectate de secetă în totalitate sau parţial, situaţia nu este atât de gravă şi nu cred că vor fi recolte atât de slabe pe cât se spune. Este doar un joc al producătorilor pentru a obţine un preţ mare la grâu“, a afirmat Aurel Popescu. Potrivit acestuia, preţul pâinii este dat, în cea mai mare parte, de conjunctura europeană, iar dacă nu ne vom asigura necesarul intern România va fi nevoită să apeleze la importuri de grâu.

Jumătate din producţia de grâu este afectată

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Adrian Rădulescu, a declarat că recolta de grâu din acest an nu va depăşi 2,5 milioane de tone, întrucât mai mult de jumătate din suprafaţa aflată în cultură în acest an (1,8 milioane de hectare) este afectată de secetă. „În acest an, vom recurge la importuri pentru a ne asigura necesarul intern, cel puţin la un milion de tone de grâu, în condiţiile în care consumul anual pe piaţa internă este de 3,5 milioane de tone de grâu“, a precizat Adrian Rădulescu.

Preţul grâului a înregistrat miercuri, pe piaţa europeană, Bursa de la Paris, cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani din cauza secetei din zona Mării Negre (Ucraina, Rusia şi România) până la un nivel de 168,5 euro pe tonă. Şi bursa din Chicago a fost influenţată de impactul recoltelor slabe de grâu din regiunea Mării Negre.

Preţul grâului a crescut la nivel mondial

Preţul grânelor a continuat să crească pe pieţele europene, crescând presiunile pentru ca şi producătorii de alimente să majoreze, la rândul lor, preţurile. La bursa din Paris, grâul a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani ca urmare a temerilor referitoare la scăderea ofertei, cauzată de seceta ce afectează Ucraina, Rusia şi România. „O scădere a exporturilor de grâu din regiunea Mării Negre ar conduce la o creştere dramatică a cererii pentru grâul european“, a declarat un broker. La bursa Euronext contractele futures pentru grâu cu livrare în luna noiembrie au ajuns la valoarea de 168,50 euro, cel mai ridicat preţ de după luna noiembrie 2003. Preţul grâului a crescut şi la la bursa Chicago Board of Trade (CBOT), tot ca urmare a temerilor referitoare la recolta slabă în regiunea Mării Negre. Orice diminuare a producţiei de cereale a Ucrainei, României şi sudul Rusiei are un efect imediat asupra pieţei grâului din SUA şi Europa, deoarece regiunea Mării Negre este un importat exportator mondial de grâu. Autorităţile din Ucraina au cerut săptămâna aceasta adoptarea unor măsuri urgente pentru a interzice exporturile de grâne. De asemenea, autorităţile române au estimat, marţi, pentru acest an o recoltă de grâu de 2,9 milioane de tone, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.

Prea mulţi dăunători din cauza secetei

Seceta a favorizat înmulţirea alarmantă a dăunătorilor la cereale şi plante tehnice, în judeţul Brăila, cu o lună de zile înainte de perioadele în care ar trebui să apară. Potrivit şefului Unităţii Fitosanitare Brăila, Violeta Popescu, cel mai mare pericol pentru plante vine, în momentul de faţă, din partea păduchelui galben şi a ploşniţei cerealelor. „Ploşniţa cerealelor poate compromite grâul de pe cele 60.000 de hectare semănate, transformându-l în grâu furajer, prin distrugerea glutenului. Noi îndemnăm fermierii să vină să ia gratuit produsele chimice de combatere şi să treacă de urgenţă la aplicarea tratamentelor“, a declarat Violeta Popescu. Deficitul de apă din sol a atins, în judeţul Brăila, valori record, egale cu coeficientul de ofilire a plantelor, respectiv 1.250-1.350 de metri cubi în stratul de 0-80 de centimetri, în condiţiile în care valoarea record determinată până în momentul de faţă a fost de 1.300-1.400 de metri cubi pe hectar.