În Spania, peste 1.000 de elevi învaţă limba română, în Italia doar 200

13 Noiembrie 2007

▲ Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, aflat într-o vizită în Spania, a declarat că, în comparaţie cu Italia, aici mai mulţi copii români învaţă limba, cultura şi civilizaţia românească, acesta fiind meritul comunităţii române din Spania ▲

În Spania, 1.000 de elevi învaţă limba, cultura şi civilizaţia românească, 750 dintre aceştia fiind înscrişi la cursuri în regiunile Castilla la Mancha şi Madrid, comparativ cu Italia, unde acestea sunt studiate de doar 200 de copii. Potrivit demnitarului, cursurile sunt predate în Spania de 21 de profesori, care sunt exclusiv rezidenţi pe teritoriul iberic, faţă de doar cinci în Italia.

„În Italia, este un succes declarativ. În Spania, se solicită din ce în ce mai multe grupe pentru aceste cursuri. Până în prezent, comunitatea românească nu a fost unită, dar în ultimul timp, ea a adus foarte mulţi copii la aceste cursuri. Comunităţile trebuie să trimită copii români să studieze în limba română. În Spania, asociaţiile reprezentând comunităţile româneşti au lucrat foarte bine în acest sens. Prin aceste cursuri, se promovează limba şi civilizaţia românească“, a spus ministrul român al Educaţiei.

Numai în Barcelona sunt 80 de copii înscrişi la aceste cursuri, ministrul Educaţiei subliniind că înscrierea se face permanent, neexistând un termen limită. El a subliniat că în cursul anului viitor vor exista şi manuale în limba română pentru aceşti elevi.

Ministrul Adomniţei a precizat că există şi profesori spanioli care studiază limba, cultura şi civilizaţia românească. Specialiştii români şi cei spanioli vor crea o comisie care va urmări proiectul de predare a limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti. În Spania, proiectul pilot se desfăşoară în trei regiuni - Castilla la Mancha, Comunidad de Madrid şi Catalunya.

Totodată, Cristian Adomniţei a afirmat că nu crede „într-un exod al românilor“ din Italia în Spania.

Ministrul Educaţiei a vizitat, ieri, şcolile publice din Spania, regiunea Castilla la Mancha, în care se desfăşoară cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească. În Spania, 20.235 de elevi români învaţă în regiunile Catalunia şi Guadalajara, Cuenca, Toledo, Albacete, Ciudad Real şi Madrid, însă numărul total care studiază în Spania depăşeşte 40.000. Pe lângă elevii români, la cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească pilotate de MECT în Spania s-au înscris spanioli, marocani, columbieni şi ucraineni.

Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească sunt integrate în programa extracurriculară, opţională, a şcolilor publice din Spania şi acoperă întregul ciclu preuniversitar I-XII. Materialul didactic şi programa pentru orele de limba română, istoria României şi geografia României sunt furnizate de MECT, care finanţează şi cursurile. La finalul acestora, elevii primesc un atestat. Cursurile au început în cea de-a doua parte a lunii octombrie în zonele pilotate.

MECT promovează aceste cursuri pentru anul şcolar 2007-2008 şi în alte regiuni din Spania şi Italia, ele urmând să se extindă, progresiv, în anii următori.

Ministerele român şi spaniol de resort au semnat, la începutul lunii iulie, un protocol prin care partea spaniolă acceptă introducerea cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în unităţile de învăţământ, pentru copiii români care sunt înscrişi la aceste şcoli. (O.R.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!