Banat
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a participat la ceremoniile dedicate Eroilor de la Păuliș

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a participat la ceremoniile dedicate Eroilor de la Păuliș

Protos. Iustin Popovici, 19 Septembrie 2018

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat, alături de autoritățile arădene, la ceremoniile dedicate celei de-a 74-a comemorări a eroilor care și-au pierdut viața în bătălia purtată în zona Păulișului în luna septembrie 1944.

Ceremoniile au debutat la Cimitirul Eroilor din Radna, unde un sobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire a eroilor din Detaşamentul Păuliş şi a evocat martiriul elevilor Şcolii de Subofiţeri Radna. Aceştia au fost pomeniţi ulterior în cadrul unei slujbe desfăşurate la mormintele acestora din Cimitirul Eroilor Lipova. Au fost depuse apoi coroane de flori din partea reprezentanţilor instituţiilor de stat centrale şi locale. Următoarea oprire, în acest periplu comemorativ, a fost la Cimitirul Eroilor de la Radna unde, după slujba de parastas, s-au depus jerbe de flori.

La biserica ortodoxă din comuna Păuliş, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un numeros sobor de preoți, a săvârșit slujba Parastasului în memoria eroilor. În cuvântul comemorativ, Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire la jertfa eroilor neamului românesc și la luptătorii de la Păuliș, mai ales că în acest prăznuim Centenarul Marii Uniri.

După aceasta, manifestarea centrală a zilei a avut loc la Monumentul Eroilor de la Păuliş, aflat lângă DN7, unde s-a desfăşurat un ceremonial militar-religios, urmat de cuvântări care au relatat cele întâmplate în 1944. Au vorbit reprezentanţi ai oficialităţilor care apoi au depus coroane de flori. La manifestări au participat patru veterani de război care au dus eroicele lupte în acea zonă.

Comemorările au continuat şi la începutul acestei săptămâni, în Piața Avram Iancu din municipiul Arad, la Monumentul Ostașului Român, unde a avut loc un ceremonial militar și religios, cu depunere de coroane. După realizarea dispozitivului de defilare, au urmat defilarea și trecerea celulelor de aviație. Totodată, a fost prezentat un exercițiu demonstrativ, după care au urmat un concert de muzică și vizitarea expoziției de armament și tehnică militară.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!