Cultură
Încă un mandat pentru Nicolae Manolescu

Încă un mandat pentru Nicolae Manolescu

Silviu Dascălu, 08 Mai 2018

Scriitorii din România şi-au ales conducerea pentru următorul mandat, respectiv 2018-2023. Pentru funcţia de conducere a fost reales criticul literar Nicolae Manolescu, acesta fiind la cel de-al patrulea mandat al instituţiei.

Anul acesta, pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România au candidat, în afară de Nicolae Manolescu, scriitorii Dan Lungu, Ştefan Mitroi şi Simona Vasilache şi eseistul Narcis Zarnescu.

Nicolae Manolescu a obţinut 60,26% din voturi, mai precis 744, iar principalul contracandidat, scriitorul Dan Lungu, a obţinut 336 de voturi, a mai spus Nicolae Prelipceanu. Adunările Generale ale Filialelor USR au avut loc în perioada 11-29 aprilie, potrivit unui calendar publicat pe site-ul USR. Membrii filialelor au votat într-o urnă pentru preşedintele filialei, comitetul de conducere al filialei şi, unde a fost cazul, reprezentanţii în Consiliul USR, iar într-o altă urnă au votat pentru preşedintele USR.

Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat pe 12 martie 2013 şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se afla atunci la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în 2009 şi 2013.

Mandatul de preşedinte al USR are o durată de cinci ani.

Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru titular al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. El este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.

Societatea Scriitorilor Români (SSR) a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. USR a apărut în 1949, prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici, potrivit site-ului www.uniuneascriitorilor.ro. În prezent, USR are 2.600 de membri, care activează în 19 filiale organizate în România şi în Filiala Chişinău din Republica Moldova.

Uniunea Scriitorilor din România este, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial, succesoarea Societăţii Scriitorilor Români (SSR). SSR a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. USR a apărut în 1949 prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici, preşedinte de onoare fiind ales Mihail Sadoveanu, iar preşedinte activ - Zaharia Stancu.

În prezent, USR are 2.600 de membri, care activează în 20 de filiale organizate în România şi în filiala Chişinău din Republica Moldova.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!