Începe Festivalul Internațional George Enescu

Diac. George Aniculoaie, 28 August 2015

România va fi pentru trei săptămâni un spațiu cultural de nivel internațional. Festivalul Internațional George Enescu își deschide ediția 2015 duminică, 30 august. Festivalul, care se va încheia pe 20 septembrie, este unul
dintre cele mai importante din lume și poate cel mai important brand cultural al României. Despre ediția din acest an am vorbit cu Mihai Constantinescu, director executiv al festivalului.

Mult așteptatul Festival George Enescu își deschide porțile. Ce aduce nou ediția de anul acesta a festivalului?

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu aduce în Bucureşti şi alte oraşe din ţară, între 30 august și 20 septembrie, artiști și formații de primă mână la nivel mondial care vor concerta pe scenele româneşti timp de 22 de zile.
La București, ediția din 2015 aduce în premieră, după 15 ani de discuții, Orchestra Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnată de prestigioasa revistă britanică „Gramophone” în top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) și votată a doua cea mai bună orchestră din lume (2008), după Royal Concertgebouw Orchestra Amster-
dam – care va concerta de asemenea în cadrul Festivalului Enescu 2015, pe 19 și 20 septembrie. O orchestră americană de prestigiu vine și ea în premieră în festival – San Francisco Symphony – și va interpreta și o lucrare de George Enescu.
Printre soliștii ediției 2015 se numără: violonista Anne-Sophie Mutter, Arcadi Volodos, dar și pianiștii Fazıl Say, legendarul Murray Perahia, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti la nivel internaţional, care a fost prezent şi în 2013 la festival, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard, precum și cunoscuta pianistă Maria João Pires. Renaud și Gautier Capuçon urcă și ei pe scena Sălii Palatului, la fel Dadvid Garrett.
Programul ediției din 2015 se ridică la nivelul evenimentelor internaționale de acest gen, consolidând poziția României ca gazdă a unuia dintre cele mai importante festivaluri din lume, precum și statutul festivalului drept cel mai important brand cultural al României.

Ce înseamnă festivalul acesta pentru țara noastră?

Festivalul Internațional Geor­ge Enescu este cel mai mare eveniment internațional organizat de România. În acest moment, festivalul este aliniat, atât din punctul de vedere al programului pe care îl propune, cât și al artiștilor invitați și al organizării, la standardele evenimentelor de acest gen în plan inter­național, festivaluri precum celebrele BBC Proms sau Festivalul de la Salzburg. Așadar, prin aceasta, festivalul reușește, în primul rând, să pună România pe harta evenimentelor culturale ale lumii.
Apoi, trebuie să știți că festivalul are un aport considerabil în ceea ce privește cantitatea de știri pozitive generate despre România în presa internațională, de pildă. Numai în 2013, mari agenții de presă, precum și site-uri de televiziuni internațio­nale au relatat despre festival și despre România în termeni pozitivi. Mai mult, știrea despre deschiderea Festivalului Enescu și despre prezența dirijorului Daniel Barenboim în 2013 la București a fost deschidere pe Yahoo News International, via AFP, ceea ce este extraordinar pentru România. De-a lungul timpului, cotidiene precum `The Guardian~, `Telegraph~ şi `Frankfurter Algemeine Zeitung~ (FAZ) au relatat despre festival.
Festivalul Enescu atrage aproximativ 20.000 de turiști străini, care vin la București special pentru acest eveniment, ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului cultural al României. Prin intermediul Festivalului Enescu consolidăm ceea ce România are de oferit ca țară.

Am înțeles că 20 de lucrări ale marelui compozitor român vor fi interpretate în viziunea contemporană a unora dintre cele mai importante ansambluri simfonice ale lumii. Cât de prezentă este creația lui George Enescu?

Festivalul Enescu îşi propune să ducă mai departe și să (re)aducă în plan internațional valorile culturale ale României, prin intermediul promovării muzicii și a personalității marelui compozitor George Enescu. Chiar în luna februarie a acestui an, prestigioasa London Philharmonic Orchestra și dirijorul Vladimir Jurowski au interpretat în premieră la Londra una dintre cele mai importante compoziții ale lui George Enescu: Simfonia a III-a. În fața unui public inter­național de mai bine de 2.000 de oameni, care, la final, au aplaudat în picioare.
Publicul român are ocazia să asculte în festival lucrările lui George Enescu în interpretările unora dintre cei mai mari artiști în plan internațional. Festivalul aduce atât o aliniere educativă, cât și o aliniere la standardele artistice internaționale.
În ediţia 2015, pe 18 septembrie, o altă orchestră britanică de prestigiu va prezenta publicului Simfonia a III-a de George Enescu, sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko. Apoi, mari orchestre ale lumii, precum Israel Philharmonic Orchestra sau San Francisco Symphony – distinsă cu un Pulitzer Prize for Music –, vor interpreta lucrări de Enescu.
De altfel, mesajul acestei ediţii a festivalului este chiar „Descoperă-l pe Enescu!”

De ce vin toate aceste persoane, soliști, orchestre și turiști la Festivalul George Enescu? De ce este unul dintre cele mai importante festivaluri din lume?
În primul rând este vorba despre calitatea evenimentului și a organizării. Despre căldura publicului – mulţi dintre artiştii invitaţi ne-au spus, de-a lungul anilor, că publicul român este extraordinar. Ce face ca Festivalul Enescu să fie unul dintre cele mai importante festivaluri din lume? Nivelul artiştilor invitaţi. Numai în ediţia 2015, Festivalul Enescu are în program primele patru cele mai bune orchestre din lume, conform unui top alcătuit de prestigioasa publicaţie britanică `The Gramophone~. Este vorba despre Orchestra Filarmonicii din Berlin, London Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Amsterdam şi Orchestra Filarmonicii din Viena.
Începând din 2013, Festivalul Enescu s-a deschis către noile tehnologii, facilitând astfel accesul unui public cât mai larg la cultură.
În ediţia de anul acesta, concertele din festival pot fi urmărite live, gratuit, în transmisie HD inclusiv pe site-ul festivalului, www. festivalenescu.ro.


 

 

 

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!