Transilvania
Întâlnire după 20 de ani de la finalizarea studiilor teologice, la Arad

Întâlnire după 20 de ani de la finalizarea studiilor teologice, la Arad

Pr. Cristian Rus, 13 Noiembrie 2017

În după-amiaza zilei de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, joi, 9 noiembrie, la vechea Catedrală Arhiepiscopală din Arad și la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a avut loc revederea absolvenţilor promoţiei 1997, a treia de la reînființarea instituţiei de învăţământ teologic ortodox.

Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, absolvent ai acestei promoţii, a participat la eveniment, alături de foştii părinți profesori, profesori şi colegi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. PS Episcop Sofronie al Oradiei l-a vizitat la Reședința Arhiepiscopală pe Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, apoi, cei doi ierarhi au participat, la Catedrala Arhiepiscopală veche a Aradului, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, la prima parte a programului festiv. Un sobor de preoți, absolvenți ai promoției 1997, a oficiat o slujbă de Te Deum, apoi a fost oficiată și o slujbă de pomenire a profesorilor și absolvenților trecuți la cele veșnice.

La finalul sfintelor slujbe, în numele absolvenților, pr. Daniel Alic a adresat cuvânt de mulțu­mire IPS Arhiepiscop Timotei care i-a îndrumat pe foștii studenți și în calitate de cadru didactic, precum și PS Episcop Sofronie pentru prezență, subliniind „frumusețea întâlnirii și comuniunii dintre profesori și absol­venți”.

IPS Arhiepiscop Timotei al Aradului și-a exprimat bucuria reîntâlnirii cu foștii studenți ai promoției 1997 a Facultății de Teologie Ortodoxă arădene, din rândurile căreia s-au ridicat ierarhi, respectiv PS Episcop Sofronie, preoți cu înalte responsa­bilități administrative la nivel eparhial și la protopopiate, în diferite eparhii, profesori de religie și preotese, care ridică prestigiul școlii de teologie ortodoxă din Arad.

Aniversarea promoţiei 1997 a continuat în Aula mare din cadrul facultăţii, în prezenţa decanului actual, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, a foștilor decani, pr. prof. dr. Ioan Tulcan și pr. prof. dr. Constantin Rus, a altor cadre didactice şi a absolvenţilor de acum 20 de ani.

Pr. prof. dr. Ioan Tulcan, îndrumătorul de an al foștilor studenți și moderatorul întâlnirii, a rostit un cuvânt de bun-venit în care și-a exprimat bucuria revederii şi întoarcerii absolvenţilor de acum 20 de ani. Fostul decan s-a arătat plăcut surprins de prezenţa numeroasă la această întâlnire, ”ceea ce arată că foştii studenţi nu au uitat facultatea unde au studiat şi s-au format, precum şi unitatea promoţiei şi prieteniile dintre colegi ce s-au legat şi s-au menţinut de-a lungul vremii”.

Pr. prof. dr. Cristinel Ioja, actualul decan al facultății, a evocat evoluția facultății, din anul 1997 şi până în prezent, a instituției care reprezintă tradiţia învăţământului teologic ortodox din vestul ţării de aproape 200 de ani. Unii absolvenți ai acestei promoții au devenit cadre didactice la facultatea arădeană și la seminarul teologic ortodox din Arad.

A fost strigat, apoi, catalogul, iar fiecare dintre cei prezenţi și-au prezentat realizările din cei 20 de ani, atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală.

PS Episcop Sofronie și-a exprimat bucuria de a se afla la acest emoționant moment festiv,  subliniind că „este deosebit de onorat şi privilegiat că a urmat şi a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă «Ilarion V. Felea» din Arad, o instituție care a dăruit Bisericii și Neamului numeroase perso­nalități”. PS Episcop Sofronie a întărit ideea organizării întâlnirilor mai dese și a adresat urări de ani mulți și bine­cuvântați părinților profesori și domnilor profesori, precum și foștilor colegi, care cu toții își desfășoară activitatea în câmpul misionar al Bisericii. La final, ca amintire a acestei întâlniri, PS Episcop Sofronie a oferit cadrelor didactice prezente și fiecărui coleg în parte cărți și reviste editate de Episcopia Oradiei.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!