Întrebări şi răspunsuri utile pentru diabetici

06 Iulie 2007

Care e cel mai important furnizor de energie din organism?

Glucoza. Organismul o obţine din alimente care conţin carbohidraţi, cum sunt pâinea şi cerealele, legumele, fructele şi dulciurile. Din aceste mâncăruri este extrasă glucoza, care ajunge în sânge. Imediat ce glucoza creşte în sânge, pancreasul produce insulina, care transportă glucoza în celule, unde e folosită ca sursă de energie.

La ce foloseşte aparatul care măsoară glucoza în sânge?

Aparatul portabil este foarte util pentru diabetici sau alte persoane cu glucoza oscilantă pentru a şti când să-şi injecteze insulina, să mănânce sau să ceara ajutor doctorului. Cu ajutorul acestui aparat sunt prevenite complicaţiile diabetului: afectarea rinichilor, ochilor, nervilor şi vaselor de sânge.

Ce înseamnă hipoglicemie?

Hipoglicemia desemnează un nivel de glucoză în sânge mai mic decât necesar.

Ce înseamnă hiperglicemie?

Hiperglicemia este cantitatea prea mare de glucoză în sânge faţă de normal.

E periculos să crească glicemia dimineaţa?

E un fenomen normal, care se întâmplă fiecărui om sănătos. Glucoza în sânge creşte în perioada 3-8 a.m.. La diabetici e mai periculos din cauza sensibilităţii lor crescute la glucoză.

Coma diabetica e provocată de prea multă sau prea puţină glucoză în sânge?

Coma diabetică e provocată de ambele situaţii, atunci când persistă exagerat de mult. Este o stare alterată de conştienţă în care creierul suferă din cauza glucozei. E necesară o intervenţie foarte rapidă, pentru ca leziunile suferite de creier să nu fie ireversibile. În urma unei astfel de come, persoana respectivă poate rămâne afectată fizic şi psihologic.

E grav să crească nivelul glucozei peste 600 mg/dL?

Această valoare e consecinţa unei creşteri progresive a glucozei în sânge timp de câteva zile sau săptămâni. Afecţiunea poartă numele de sindrom HHNS (hyperosmolar hyperglycemic nonketotic syndrome) şi este foarte periculoasă, fiindcă provoacă deshidratare, convulsii, de la care se poate ajunge la comă şi deces. De obicei apare la persoanele bolnave de diabet de tip 2.

Ce înseamnă o mâncare cu indice glicemic 45?

Indicele glicemic măsoară timpul în care o mâncare e convertită în glucoză pe o scară de la 1 la 100. Alimentele cu un indice mai mic de 55 sunt convertite încet în glucoză, iar cele cu indicele peste 70 ridică rapid nivelul glucozei în sânge. (www.topsanatate.ro)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!