Moldova
Întronizarea PS Ignatie Trif, noul Episcop al Huşilor

Întronizarea PS Ignatie Trif, noul Episcop al Huşilor

19 Octombrie 2017

În data de 22 octombrie 2017, la Huşi, va avea loc întronizarea noului Episcop al Huşilor, Preasfinţitul Ignatie Trif. Slujba Sfintei Liturghii va începe la ora 9:30 şi va fi oficiată, pe o scenă amplasată în curtea Catedralei episcopale din Huşi, de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, a fost ales în postul vacant de Episcop al Huşilor în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 octombrie 2017.     

Născut în localitatea Bilbor din judeţul Harghita, Preasfinţitul Părinte Ignatie a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan“ din Alba Iulia. Pregătirea universitară şi-a împlinit-o la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, la Atena - ca bursier al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia -, şi la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian“ din Bucureşti, unde şi-a susţinut teza de doctorat.

A fost hirotonit diacon şi preot în anul 2001 şi tuns în monahism în 2008, pe seama Mănăstirii „Sfânta Treime“ din Alba Iulia (Catedrala Arhiepiscopală). În anul 2008 a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2011 la cel de arhimandrit.

A fost cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi a desfăşurat o intensă activitate publicistică.

În data de 24 octombrie 2011 a fost ales, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, cu titulatura Mureşeanul, hirotonia în arhiereu având loc în data de 11 decembrie 2011, la Catedrala Mitropolitană din Paris, Franţa.

Pregătirea teologică, râvna duhovnicească şi lucrarea misionară săvârşită cu jertfelnicie ca arhiereu-vicar în diaspora au constituit motivaţia alegerii Preasfinţitului Ignatie Mureşeanul ca Episcop al Huşilor. (Biroul de Presă al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!