Cultură
Școală de vară dedicată culturii românești

Școală de vară dedicată culturii românești

Gabriela Zamora, 24 Iulie 2018

Studenți din 18 țări vor participa în următoarele două săptămâni la cursurile celei de-a 58-a ediții a Școlii de vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească, organizată de Universitatea din Bucureşti (UB). În premieră, în acest an au fost introduse două ateliere pentru cursanții de la primele niveluri de studiu al limbii române, unul de „Mass-Media și Publicitate”, iar un altul de „Bandă desenată”, după cum anunță organizatorul evenimentului într-un comunicat.

Dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 și comemorării poetului român Nichita Stănescu, Școala de Vară a UB a adus în Capitală 28 de tineri din țări precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Grecia, Elveția, Coreea, Bulgaria, Serbia, Croația, Belgia, Italia, Germania, Polonia, Danemarca, Macedonia, Olanda, Turcia, Nigeria și Bangladesh. Aceștia participă, începând de ieri și până în data de 6 august 2018, la cursuri intensive de limba română, concepute într-o perspectivă comunicaţională, la ateliere de lucru, la conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie românească, dar și la diverse evenimente culturale ce vor include vizitarea unor muzee. Toate aceste activități sunt menite să contribuie la îmbogățirea cunoștințelor de limba română ale partici­panților și la familiarizarea acestora cu aspecte importante de civilizație românească, susțin reprezentanții UB. O premieră este introducerea, în acest an, a două ateliere, „Mass-Media și Publicitate” și „Bandă desenată”, pentru cursanții de la primele niveluri de studiu al limbii române.

Concret, evenimentele culturale și sociale vor cuprinde întâlniri cu scriitori și critici literari, interpretări și dezbateri asupra filmografiei lui Cristian Mungiu, o întâlnire mai puțin conven­țională cu instrumentele muzicale tradiționale românești, precum și o serată muzicală la Ateneul ­Român. Cursurile de limba română și conferințele vor fi susținute de profesori ai Facultății de Litere din cadrul UB, specialiști în ­lingvistică, literatură și comunicare, cu o bogată experiență în predarea și testarea limbii române ca limbă străină, atât în țară, cât și în străinătate (în cadrul lectoratelor de limbă română din marile uni­versități europene). Obiectivele muzeale din Bucu­rești ce vor fi vizitate sunt Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Municipiului București - Casa Filipescu-Cesianu. Obiectivele cultu­ral-turistice și religioase majore din centrul țării (Castelul Peleș, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Castelul Bran) vor completa profilul cultural al României contemporane.

La finalul acestor cursuri, participanții pot susține un examen de atestare a cunoștințelor de limba română, în conformitate cu standardele Paşaportului Lingvistic European.

Iniţiate în anii ’60, la Sinaia, sub patronajul spiritual al ­lingvistului Alexandru Rosetti şi conduse vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu, Cursurile de Vară reprezintă cea mai veche iniţiativă a unei universităţi româneşti de a promova ­limba şi cultura română în lume. De-a lungul a șase decenii, ­Cursurile de Vară ale Universităţii din Bucureşti şi-au câştigat un binemeritat prestigiu, prin participarea a peste 5.200 de­ cursanţi, a numeroase cadre ­didactice universitare din ţară şi străinătate, precum şi a unor distinşi academicieni, oameni de cultură și artişti.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!