Transilvania
Șezătoare în Muzeul „ASTRA” pentru copiii din Parohia Sibiu-Cibin II

Șezătoare în Muzeul „ASTRA” pentru copiii din Parohia Sibiu-Cibin II

Ștefan Mărculeț, 21 Martie 2019

Parohia Sibiu-Cibin II a organizat duminică, 17 martie o șezătoare în incinta Muzeului Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu. Activitatea organizată pentru copiii din parohie a avut ca obiectiv descoperirea vieții și valorilor tradiționale din satul românesc.

La această activitate organizată de parohia sibiană au participat 13 copii din grupa de cateheză a comunității parohiale, tineri coordonați de preotul Vasile Dariciuc de la Biserica „Sfinți Apostoli Petru și Pavel” din Sibiu și de prof. Claudia Onea, profesor de religie la Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură Carol I din Sibiu.

Prin această șezătoare, organizatorii au dorit să îi îndrume pe copiii din parohie spre descoperirea valorilor satului românesc, cum sunt tradițiile și obiceiurile moștenite de la înaintași.   

„Această șezătoare a fost una dintre activitățile desfășurate periodic în cadrul Centrului Catehetic «Sfinții Mucenici Brâncoveni» de la biserica sibiană și este cuprinsă într-un proiect mai amplu numit «Tradiții și obiceiuri din satul românesc». De asemenea se înscrie în suita de manifestări cultural-artistice realizate în cadrul Concursului Național Catehetic «Hristos: sufletul satului meu», organizat de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române cu prilejul «Anului omagial al satului românesc»”, ne-a spus părintele Vasile Dariciuc.

Șezătoarea organizată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului le-a oferit copiilor par­ticipanți posibilitatea să afle mai multe despre viața satului românesc de odinioară, despre gospodăriile țăranilor români de altădată și despre viața religioasă a satelor în care biserica avea un loc central în viața comunitară.

Activități culturale, creative și filantropice

Printre alte activități des­fășurate în cadrul proiectului parohial se mai află și atelierele creative de pictură pe sticlă (icoane), pictură pe lemn (linguri pictate tradițional), broderie, felicitări, mărțișoare. De asemenea, mai sunt cuprinse în Proiectul „Tra­diții și obiceiuri din satul românesc” și activități filantropice, cum ar fi concertul de colinde de la Căminul Spital „Dr. Carl Wolff” din Sibiu, sau activități culturale, cum ar fi Concertul de Crăciun sus­ținut de copiii din grupa de cateheză la Capela „Sfântul Apostol Andrei” din incinta Liceului „Carol I” și la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sibiu. Majoritatea activităților desfășurate în cadrul Centrului catehetic men­ționat au ca scop promovarea valorilor tradiționale românești din Ardeal, după cum a menționat părintele Vasile Dariciuc.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!