Theologica
A doua poruncă bisericească, postul

A doua poruncă bisericească, postul

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 14 Noiembrie 2018

Poruncile privitoare la îndatoririle credincioşilor faţă de Biserică se numesc porunci bisericeşti şi sunt nouă. A doua poruncă bisericească este să ţinem toate posturile de peste an. Porunca postului o găsim în Sfânta Scriptură. Timpul pentru îndeplinirea acestei îndatoriri îl hotărăşte însă Biserica, prin porunca aceasta. Postul este mijloc potrivit pentru înfrânarea poftelor rele, pentru biruirea ispitelor şi păcatelor, precum şi pentru stăruirea în rugăciunea curată. Folosul postului este de­săvârşirea în virtute.

Părintele Ilarion Felea spunea că „postul este o regulă de virtute, de igienă morală, pentru înfrânarea patimilor și stăpânirea lăcomiei pântecelui. Mâncarea este un mijloc, e hrana pentru întreținerea trupului, dar nu un scop în sine. Omul foarte adeseori pierde aceasta din vedere și face din lăcomia și nesațiul pântecelui singurul rost și scop al vieții. Măririle, avuțiile, patimile, mâncărurile și băuturile pentru atâția oameni sunt singurul scop în jurul căruia se învârtesc toată viața”.

Prima perioadă din cursul anului bisericesc (care începe la 1 septembrie) este Postul Naşterii Domnului, care anul acesta începe astăzi şi ţine până pe 24 decembrie inclusiv. Acum Biserica ne cheamă să ne desăvârşim prin post pentru a fi pregătiţi de marea sărbătoare a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. În perioada postului nu se consumă carne, produse lactate şi ouă. Este însă dezlegare la peşte în anumite zile menţionate în calendarul bisericesc.

Acum, în post, trebuie să fim mai buni, să nu-l mai judecăm pe aproapele nostru şi este foarte important să ne rugăm mai mult. Sfinţii Părinţi ne îndeamnă să postim nu numai cu trupul, ci și cu sufletul. Adică nu numai mâncând de post, ci și înfrânându-ne totodată de la patimi, păcate și ispite. Odată cu înfrânarea de la mâncărurile de dulce, să ne silim a ne curăți nu numai cu trupul, ci și cu sufletul, petrecând în rugăciune și pocăință. Postul întreg, adevărat și desăvârșit este deci nu numai cel trupesc, ci și sufletesc: postul de bucate, împreună cu cel de fapte, postul de mâncare și, totodată, de purtări.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!