Theologica
„A înviat a treia zi”

„A înviat a treia zi”

Domnul nostru Iisus Hristos a înviat a treia zi, după Scripturi, după cum mărturiseşte învăţătura de credinţă a Bisericii noastre. Acest adevăr dogmatic îl mărturisim ori de câte ori rostim Crezul.
Despre Învierea Domnului, sinaxarul din ziua Sfintelor Paşti ne spune: „Învierea Domnului aşa s-a petrecut: La miezul nopţii, pe când străjerii păzeau mormântul, pământul s-a cutremurat şi un înger s-a pogorât şi a răsturnat piatra de pe mormânt. Ostaşii văzând aceasta, s-au înspăimântat şi au fugit; numai după aceea s-a petrecut venirea femeilor la mormânt, sâmbătă după miezul nopţii, aproape de revărsatul zorilor (...) În ce privește însă învierea Domnului în a treia zi de la înmormântare, așa să știi: Joi seară și Vineri ziua fac o zi (așa socoteau evreii întinderea unei zile); apoi, Vineri noaptea și Sâmbăta întreagă fac altă zi; iată deci a doua zi. Altă zi o face noaptea de Sâmbătă și o parte din ziua de Duminică (fiindcă după o parte a începutului se înțelege întregul); deci altă întindere de zi. Iată dar și ziua a treia.”

Referindu-se la învierea după trei zile a Domnului, Sfântul Ioan Damaschin a formulat o tâlcuire potrivit căreia, cu adevărat, Hristos a stat în mormânt timp de trei zile şi trei nopţi. Analizând faptele legate de Răstignire, el spune că, în Vechiul Testament, Dumnezeu a numit întunericul noapte şi lumina zi. Aşadar, întunericul care s-a aşternut peste toate în timpul Răstignirii, de la ora douăsprezece şi până la ora trei după-amiază, este considerat noapte, fiindcă soarele nu s-a întunecat din cauza vreunui nor care ar fi acoperit raza solară. Întunericul a căzut peste tot pământul pentru că a lipsit energia generatoare de lumină ce izvorăşte din corpul solar. De la ora trei şi până la apusul firesc al soarelui a fost zi. În continuare, a fost noaptea de vineri spre sâmbătă, care se socoteşte ca fiind cea de-a doua noapte, iar sâmbătă este cea de-a doua zi. În fine, noaptea de sâmbătă este a treia noapte, iar începutul zilei de duminică, în care a înviat Hristos, este socotit ziua a treia.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!