Oltenia
A treia conferinţă preoţească în Arhiepiscopia Craiovei

A treia conferinţă preoţească în Arhiepiscopia Craiovei

Pr. Gheorghe Cioiu, 20 Mai 2017

Conferinţele preoţeşti din Arhiepiscopia Craiovei au continuat joi, 18 mai, la Protopopiatul Craiova Nord. După Sfânta Liturghie, săvârşită la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, preoţii doljeni au audiat prelegerea „Teologia harului dumnezeiesc în lucrarea mărturisitoare a icoanei creştine”, prezentată de pr. Ioniţă Apostolache, slujitor la Biserica Obedeanu din Craiova. Întâlnirea a avut loc în sala de festivităţi a căminului „Renaşterea”.

Peste 100 de preoţi din Protoieria Craiova Nord s-au reunit joi, 18 mai, în cea de a treia conferinţă pastoral-misionară de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română. Conferinţa, prezidată de Înaltprea­sfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. După Slujba Euharistică, preoţii s-au reunit în sala de festivităţi a căminului „Renaşterea”, unde au participat la conferinţa propriu-zisă. În deschidere, pr. Ioniţă Apostolache, de la Biserica Obedeanu din Craiova, a susţinut prelegerea cu tema „Teologia harului dumnezeiesc în lucrarea mărturisitoare a icoanei creştine”. Prelegerea a fost urmată de întrebări şi dezbateri.

„Icoana este oglinda realităţii unirii celor două firi ale Mântuitorului Hristos”

La finalul întâlnirii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a punctat câteva aspecte practice ale cultului sfintelor icoane în Tradiţia Ortodoxă. „Ortodoxia este legată fiinţial de icoană şi nici nu se poate despărţi vreodată de această frumoasă reprezentare a Împărăţiei lui Dumnezeu. Este adevărat că icoana este sfântă prin sfântul pe care îl reprezintă. Această învăţătură a fost adusă ca argument pentru susţinerea sfintelor icoane de Părinţii de la Sinodul VII Ecumenic. Ei răspundeau astfel iconoclaştilor care spuneau că icoana nu este sfântă pentru că nu există nici o rugăciune de sfinţire. De ce spuneau aceste lucruri? Tocmai pentru că ei coborau Euharistia la nivelul de icoană. Pentru ei singura icoană adevărată era Euharistia. Prin aceste înţelegeri greşite, iconoclaştii scoteau Chipul lui Dumnezeu din Biserică, anulând astfel Întruparea ca fundament al icoanei creştine. La aceste atacuri, Sfinţii Părinţi au susţinut că, tocmai pentru faptul că Dumnezeu S-a arătat văzut, «chip de om luând», este necesar să-L reprezentăm şi să-L cinstim prin sfintele icoane. În felul acesta, icoana este oglinda realităţii unirii celor două firi, umană şi dumnezeiască, în Persoana Mântuitorului Iisus Hristos. Faptul că Fiul lui Dumnezeu este chipul Ta­tălui, Modelul după Care Dum­nezeu l-a creat pe om, ne-a făcut şi pe noi cu adevărat fii ai Tatălui ceresc, icoane vii ale Creatorului”, a precizat IPS Irineu.

Seria conferinţelor preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei va continua luni, 22 mai, cu întrunirea preoţilor din Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, iar marți, 23 mai, se vor întruni preoţii din Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!