Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Abia peste şase lui vom putea exporta carne de porc în Europa

Abia peste şase lui vom putea exporta carne de porc în Europa

Data: 20 August 2007

▲ După ce se declară stinse focarele de la Timiş, dacă nu mai apare timp de şase luni nici un focar oricât de mărunt în România, carnea de porc românească şi produsele din carne de porc pot trece graniţa ▲ Comisia Europeană are programată o misiune în luna septembrie pentru evaluarea programului de vaccinare împotriva pestei porcine demarat în luna decembrie a anului trecut şi care urmează să fie finalizat la începutul lunii viitoare ▲ Porcii comerciali din fermele declarate libere de pestă porcină au fost livraţi la abatorul Smithfield, care şi-a reluat activitatea pentru prima dată de la confirmarea primului caz de pestă ▲

Produsele româneşti din carne de porc, vor putea trece graniţa către statele europene doar în cazul în care, timp de şase luni de la stingerea focarelor din Timiş, nu vor mai fi înregistrate astfel de focare, a declarat vineri ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş. „Ieşirea carnii de porc din România este amânată din cauza focarelor de pestă porcină din Timiş, până la lichidarea completă a focarelor. După ce se declară stinse focarele de la Timiş, dacă nu mai apare timp de şase luni nici un focar oricât de mărunt în România, carnea de porc românească şi produsele din carne de porc pot trece graniţa“, a declarat ministrul Remeş, la finalul unei şedinţe a Consiliului Director al Asociaţiei Comunelor de la Neptun. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, a arătat, recent, pentru Rompres, că România va putea solicita Comisiei Europene (CE) regionalizarea zonelor libere de pestă porcină clasică şi reluarea exporturilor comunitare de carne şi produse de porc numai după închiderea ultimului focar de pestă de pe teritoriul României.

Verificări de la Bruxelles

„În momentul în care vom notifica Bruxelles-ul că nu mai avem nici un caz de pestă, specialiştii europeni vor efectua o misiune de evaluare şi, în cazul în care vor constata că sunt respectate toate normele europene din domeniu, vor putea decide în termen de şase luni reluarea exporturilor din România către ţările comunitare“, a spus Roatiş. CE are programată o astfel de misiune în luna septembrie, pentru evaluarea programului de vaccinare împotriva pestei porcine demarat în luna decembrie a anului trecut şi care urmează să fie finalizat la începutul lunii viitoare. Specialiştii veterinari afirmă că România nu a exportat în ultimii ani carne şi produse din carne de porc din cauza evoluţiei pestei porcine pe teritoriul României şi nu din cauza vaccinării împotriva acestei boli. Pentru un singur caz de pestă porcină notificat la Bruxelles este interzis comerţ intra-comunitar, ori la data luării deciziei pentru începerea vaccinării pe teritoriul României existau 760 de focare de pestă. În data de 22 iunie 2007 a fost stins ultimul focar de pestă porcină clasică de pe teritoriul României, în judeţul Mehedinţi, însă recent au fost depistate alte două focare în două ferme profesionale deţinute de compania americană Smithfield în judeţul Timiş.

Abatorul Smithfield şi-a reluat activitatea

Porcii comerciali din fermele declarate libere de pestă porcină au fost livraţi la abatorul Smithfield care şi-a reluat activitatea pentru prima dată de la confirmarea primului caz de pestă, acum două săptămâni, informează un comunicat al companiei americane. Pentru o perioadă de 30 de zile, măsuri suplimentare de monitorizare sanitar-veterinară au fost stabilite de către autorităţile abilitate, pentru a confirma o dată în plus calitatea cărnii de porc care va ieşi pe piaţă. Smithfield România SRL a fost autorizată de către Comandamentul Anti-epizootic Judeţean Timiş să folosească cele trei incineratoare pe care echipa tehnică a companiei le construieşte sub îndrumarea expertului britanic în incinerare, precum şi cele două incineratoare mobile de mare capacitate. La ferma Cenei, montarea incineratorului avansează în ritm susţinut, iar ultimele sub-ansambluri necesare sunt aşteptate să sosească din Marea Britanie la finalul zilei de sâmbătă. Astfel, compania va efectua un test de incinerare în dimineaţa zilei de duminică, în prezenţa reprezentanţilor Comandamentului Anti-Epizootic Timiş. Odată ce testele vor fi încheiate cu succes, se va relua eutanasierea animalelor, cel mai devreme în cursul dimineţii de azi.