Banat
Academicianul Costa Roșu, membru de onoare al Academiei Române

Academicianul Costa Roșu, membru de onoare al Academiei Române

Bogdan Paulescu, 22 Aprilie 2016

Zilele trecute a avut loc în cadrul programului de conferinţe „Teme academice”, organizat de Academia Română - filiala Timişoara, prelegerea „Prezenţe româneşti în zona Adriaticii”, susţinută de acad. Costa Roşu, preşedintele onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, Serbia. Conferinţa a fost susţinută cu ocazia alegerii acestuia ca membru de onoare în Academia Română.

La eveniment au participat acad. Păun Ioan Otiman, preşedintele filialei Timişoara a Academiei Române, mai mulţi academicieni din Muntenegru şi Serbia, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop locţiitor (administrator) al Episcopiei Daciei Felix (Serbia), dar şi numeroşi oameni de cultură din Timişoara şi din țară. Din partea Centrului eparhial a fost prezent pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

„Trebuie să marcăm cum se cuvine acest eveniment important, pentru că dl Costa Roşu, după cum ştiţi, este un remarcabil cercetător al tradiţiilor, al culturii româneşti în spaţiul ex-iugoslav, în Banatul iugoslav, în Voivodina”, a menţionat acad. Păun Ioan Otiman.

În continuare, Preasfințitul Părinte Daniil a creionat câteva dintre realizările noului academician. „Cuvântul «academie» provine de la o grădină a lui Academos, de lângă Atena, unde Platon ținea prelegerile sale de filosofie. Acea grădină era o grădină de măslini, nu o grădină cu alți pomi. Putem spune că orice academie este o grădină de măslini. M-am gândit la ramura de măslin a porumbelului lui Noe de la sfârșitul potopului, pentru că, ce altceva este alegerea dl Costa Roșu, cetățean sârb, dar de origine română din Banatul Sârbesc, ca membru de onoare în Academia Română, decât o ramură de măslin din partea Academiei Române către Academia din Belgrad, din partea Bisericii Ortodoxe Române către Biserica Ortodoxă Sârbă? Acest moment este o sărbătoare a noastră, a tuturor românilor din Serbia, pentru că dl Costa Roșu este un intelectual de marcă și, totodată, un bun creștin, care s-a aplecat asupra valorilor românești ortodoxe, editând un dicționar al preoților români din Banatul Sârbesc”, a precizat Preasfințitul Părinte Daniil.

La final, în cadrul colecției „Patrimoniul Spiritualității Bănățene”, s-a inaugurat „Fondul Personal Costa Roșu”, existent la Biblioteca Academiei Române - filiala Timișoara. 


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!