Reportaj
Acasă la Sfântul Simeon Noul Teolog

Acasă la Sfântul Simeon Noul Teolog

Silviu Dascălu, 09 Noiembrie 2016

Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, în locul unde se îmbrăţişează Moldova cu Ţara Românească şi cu Transilvania, acolo unde ciobanii încă îşi poartă prin munţi oile asemenea bacilor din Mioriţa, a fost ctitorit un impresionant locaş de închinăciune şi pus sub oblăduirea Maicii Domnului şi a Sfântului Simeon Noul Teolog. Zona deosebită la care ne referim este comuna Mănăstirea Caşin, județul Bacău, un loc de o deosebită frumuseţe, unde păstorul de suflete care a dus la bun sfârşit ctitoria este părintele Ioan Bârgăoanu.

Mănăstirea Caşin, o comună al cărei nume este legat de cel al domnitorului Gheorghe Ştefan prin ctitoria monumentală din localitate, este desprinsă parcă din tabloul Mioriței. O așezare mocănească de oameni gospodari, ce își păstrează și astăzi tradițiile ancestrale și credința în Dumnezeu. Tradiția pastorală se vede și acum în portul localnicilor, iar hărnicia lor este demonstrată de gospodăriile frumoase ce umplu satul. Dragostea față de Hristos și Biserică i-a îndemnat să pună umărul și să îl ajute pe părintele Ioan Bârgăoanu la ctitorirea unui sfânt locaș de închinăciune care să dăinuiască peste veacuri. Astfel a fost ridicată biserica cu hramurile `Buna Vestire~ și `Sfântul Simeon Noul Teolog~, singura biserică de mir din țară ce poartă acest hram, după spusele părintelui paroh.

Un complex ștefanian deosebit

Pelerinajul nostru în Mănăstirea Cașin a fost făcut la început de toamnă, când toți gospodarii își adunau de pe câmpuri roadele trudei de o vară întreagă. Biserica se vede din depărtare, turla scăldată de culorile toamnei ridicându-se ca un stindard deasupra satului. Pe măsură ce te apropii de ea, se dezvăluie întreg com­plexul parohial: biserica, paraclisul, așezământul social-cultural, clopotnița și, mai nou, un așezământ pentru activitățile cu tinerii.

Biserica, ridicată în stil ște­fanian, este una foarte spațioasă, împodobită cu o pictură deosebit de frumoasă, cum deosebite sunt și celelalte clădiri ce alcătuiesc complexul parohial.

Construcțiile au început din anul 2000, primul fiind construit paraclisul, urmând apoi celelalte, sfințirea bisericii având loc în 2015. „Construirea acestei biserici a fost ca o ascultare primită de la Părintele Patriarh Daniel, de pe vremea când era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Mi-a spus când voi deveni preot să ridic o biserică în cinstea Sfântului Simeon Noul Teolog. Pe 29 martie 2000 a fost înființată Parohia `Buna Vestire~, iar ulterior au început lucrările la paraclis, care au fost finalizate în trei luni. Sfințirea a fost pe 25 noiembrie, de Sfânta Ecaterina, pe care o avem și ocrotitoare a paraclisului. Lucrările la biserica mare au început în 2002. Materialele de construcție pentru biserică ne-au fost donate de la fosta Întreprindere Forestieră Scutaru. De acolo am luat cărămidă, grinzi, căpriori, scândură. Transportul materialelor s-a făcut pe parcursul a o lună, cu căruțe și mașini”, ne-a declarat părintele paroh Ioan Bârgăoanu. Lucrările la biserică au fost finalizate în 2007. Ulterior, a urmat pictarea sfântului locaș, a fost montată o catapeteasmă deosebit de frumoasă și a fost dotată cu cele necesare cultului divin.

A urmat construirea centrului socio-cultural filantropic, unde este o sală de mese dotată cu toate cele necesare și unde cei săraci iau masa.

În 2015 a avut loc un eveniment deosebit pentru viața întregii comunități, respectiv sfințirea bisericii parohiale, fiind încununată astfel munca deosebită din toți acești ani. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Înalt­preasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor - delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și un impresionant sobor de slujitori.

Biserică de zid și Biserica din suflet

După ridicarea bisericii de zid, părintele Ioan Bârgăoanu s-a axat și mai mult pe ctitorirea Bisericii din sufletele credincioșilor, un accent deosebit fiind pus pe tineri. Iar roadele se văd din plin. Vizita noastră la Mănăstirea Cașin a fost în zi de duminică, unde, între numeroșii creștini aflați la slujbă, o bună parte erau elevi care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.
„A devenit deja o tradiție ca, înainte de începerea anului școlar, toți tinerii să vină și să se împărtășească, să facem rugăciuni pentru luminarea minții și astfel să înceapă cursurile”, ne-a spus părintele paroh despre obiceiul de la Mănăstirea Cașin.

Prima activitate de anvergură cu tinerii a avut loc în anul 2009, când a fost sfințirea unei troițe intitulate „Totul nu-i decât o trecere”, închinată celor trei sfinți mari teologi Ioan, Grigorie și Simeon.

Aici, peste 300 de tineri din localitate și din jur, îmbrăcați în costume populare, au luat parte la eveniment. Apoi, tinerii au participat la cenacluri de poezie închinate Sfântului Simeon, dat fiind faptul că el este unul dintre marii imnografi ai Bisericii. Pentru a dinamiza activitatea, de fiecare dată, tinerii au fost îmbrăcați în veșminte populare și uneori au venit interpreți de muzică populară sau pricesne.

Și pentru că unii tineri s-au implicat mai mult în activitățile de la biserică, părintele paroh i-a răsplătit prin pelerinaje.

„Am socotit că așa este o ocazie pentru tineri să se cunoască între ei și să lege prietenii, dar și să cunoască alte zone decât cele în care locuiesc. Un pelerinaj de suflet a fost cel de la sfârșitul acestei veri, la Mănăstirea Buciumeni. Am pornit un autocar și două microbuze cu tineri și am vizitat biserica de la Borzești și mănăstirile Bogdana, Sihastru și Buciumeni. Acolo, la Buciumeni a fost săvârșită Sfânta Liturghie la un Altar de vară, și a fost deosebit de frumos”, ne-a povestit părintele Bârgăoanu.

Liturghie și filantropie

Și pentru că sunt și familii nevoiașe, atenția s-a îndreptat și spre ele. În special spre familiile cu mulți copii, pentru că există și familii cu 9, 12 sau chiar 15 copii în sat și care se descurcă greu dacă nu ar primi și mila semenilor lor.

Chiar recent, au fost făcute eforturi deosebite pentru ca o femeie nevoiașă care are 10 copii să primească o locuință mobilată și utilată pentru a putea locui în condiții proprii. În primăvara acestui an, anumite zone din Mănăstirea Cașin au fost afectate de inundații. Și pentru că părintele împreună cu parohienii nu au putut rămâne indiferenți la necazurile care s-au abătut asupra consătenilor, au intervenit urgent și i-au ajutat pe cei afectați de puhoaie cu alimente, apă și alte lucruri necesare până ce oamenii au putut să-și folosească fântânile.

Parohie și protoierie

Din 1 martie 2016, Înalt­preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, i-a încredințat părintelui Bârgăoanu și ascultarea de protoiereu al Protoieriei Onești. Din această postură a organizat în Postul Mare o serie de seri duhovnicești intitulate „Urcuș spre Înviere” la care au participat teologi, profesori, poeți atât din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cât și din cea a Iașilor sau din alte părți, toate conferințele abordând teme de educație creștină. 

Apoi au fost organizate tabere de vară „toacă și ie ortodoxă” la Mănăstirea Cireșoaia, unde au avut loc un concurs de toacă și un concurs de port popular, tabere fiind și la Păltinata, Târgu Ocna, Mănăstirea Cașin, Târgu Trotuș sau Dofteana.

Un alt proiect legat de educație a fost cu tinerii nevăzători. La biserica de la spitalul din Onești se săvârșește Sfânta Liturghie pentru orbi. Acolo a fost și dotată biserica cu scaune pentru ca toţi cei care vin să poată să participe la slujbă fără să îi deranjeze. După nevăzători, a venit și rândul surdo­mu­ților, părintele protopop făcând demersurile ca să fie săvârșită Sfânta Liturghie în limbaj mimico-gestual, în Onești fiind aproximativ 130 de persoane cu astfel de deficiențe.

O altă activitate importantă a fost de Ziua Limbii Române, pe 31 august, unde, sub genericul „Sfântul grai românesc”, au fost intonate diferite cântări religioase, vocal sau instrumental, dar și un festival de poezie, iar pe 1 septembrie, la Hârja, tinerii care au fost prezenţi la Ziua Limbii Române au vizionat o piesă de teatru intitulată „Tânărul și Iisus”, inspirată din scrierile Înalt­preasfințitului Părinte Ioachim.

Nici eroii neamului nu au fost uitați, în prima parte a lunii octombrie având loc un amplu eveniment comemorativ la Poiana Sărată.

În prezent se lucrează la un nou proiect - amenajarea unei tabere la Poiana Sărată, lângă biserica din localitate, unde să fie cazați 50-60 de tineri în timpul verii.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!