Acţionarii Fondului Proprietatea vor putea să-şi ridice banii după 1 octombrie

18 Iunie 2007

▲ Anunţul a fost făcut, sămbătă, de ministrul Economiei şi Comerţului, Varujan Vosganian ▲ „Cu sume echivalând până la 160 de mii de euro, persoanele în vârstă, deposedate abuziv, vor putea avea o bătrâneţe liniştită“, a menţionat demnitarul ▲ Fondul Proprietatea a fost creat pentru persoanele care nu mai pot fi despăgubite, în natură, pentru casele, fabricile sau pământurile de care au fost deposedate abuziv de autorităţile comuniste ▲

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, sâmbătă, la Bacău, că, după 1 octombrie, ar putea începe virarea, prin Fondul Proprietatea, a primelor sume de bani către persoanele ce au optat pentru plata cash a despăgubirilor, pentru bunurile naţionalizate de autorităţile comuniste. „Cu sume echivalând până la 160 de mii de euro, persoanele în vârstă, deposedate abuziv, vor putea avea o bătrâneţe liniştită“, a menţionat demnitarul. Fondul Proprietatea a fost creat pentru persoanele ce nu îşi mai pot primi casele, fabricile sau pământurile de care au fost deposedate abuziv de autorităţile comuniste. Persoanele aflate în această situaţie primesc acţiuni, pe care vor putea, din toamnă, să le convertească în bani.

„Fondul Proprietatea nu este un instrument speculativ“

Ministrul Economiei şi Finanţelor a declarat că valabilitatea demersului întreprins de Guvern este demonstrată de construcţia financiară bazată pe dividendele primite de stat pe anii 2005 şi 2006, pentru acţiunile deţinute la firmele profitabile trecute pe lista Fondului Proprietatea, în valoare de câteva zeci de miliarde de euro. „Fondul Proprietatea nu este un instrument speculativ, ci unul care se bazează pe încredere în economia românească, permiţănd demararea procesului pentru jumătate dintre solicitanţi, încă din toamna acestui an“, a declarat Varujan Vosganian.

„Despăgubirile sunt o problemă morală a României“

Ministrul Economiei şi Finanţelor a declarat că procesul de plată cash, prin Fondul Proprietatea, nu se va opri, deoarece actuala guvernare „înţelege că restituirea nu reprezintă doar o chestiune personală a celor ce doresc să-şi reprimească proprietăţile, ci o problemă morală a României“. Varujan Vosganian le-a cerut însă persoanelor care au de primit despăgubiri în valoare de milioane sau zeci de milioane de euro „înţelegere şi încredere în capacitatea Fondului Proprietatea şi, implicit, în capacitatea Guvernului român de a le îndeplini cererile legitime“. „Dacă îşi iubesc ţara, trebuie să înţeleagă că nu se poate renunţa la fondurile destinate învăţământului, culturii sau asistenţei medicale“, a menţionat ministrul Economiei şi Finanţelor.

Acţiunile la SIF-uri sau Transelectrica pot fi un exemplu

În susţinerea demersului său de stimulare a încrederii în Fondul Proprietatea, Varujan Vosganian aduce în atenţie carnetele de acţiuni la SIF-uri, care, „la început, au fost luate în derâdere, dar, în timp, s-au dovedit a fi investiţii foarte bune“, precum şi acţiunile deţinute de peste o mie de persoane la Transelectrica, acţiuni ce au avut un foarte bun randament financiar pentru posesorii lor. Varujan Vosganian a adăugat că „demersul dinamic“ întreprins în prezent de Guvern pentru activizarea Fondului Proprietatea poate fi un „indicator de încredere“ pentru viitor. Concret, în ultima lună s-a refăcut consiliul de încredere al acestei instituţii şi s-a revizuit proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă, care va fi dezbătută în zilele următoare de Guvern, astfel încât procedura de distribuţie a banilor să nu sufere amânări nejustificate.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!