Actualitate religioasă
Acțiuni pentru cazurile sociale din mediul rural

Acțiuni pentru cazurile sociale din mediul rural

Ioan Bușagă, 11 Ianuarie 2018

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au con­ti­nuat seria acțiunilor social-filantropice, cele mai recente fiind dedicate persoanelor cu posibilități financiare reduse sau per­soa­nelor vârstnice singure, din două sate ale comunei Jugureni, dar și din localitatea Grădiștea, toate din județul Prahova. Pe lângă ajutoarele materiale, prezența volunta­rilor a fost una dătătoare de bucurie și speranță.

Activitățile social-filantropice ale voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au continuat în luna ianuarie cu oferirea unor pachete alimentare de bază persoanelor cu posibilități financiare reduse din satele Jugureni și Marginea Pădurii, din comuna Jugureni, județul Prahova. Pentru aceste persoane, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au pregătit peste 100 de pachete cu produse alimentare de bază, oferite de ALDIS SRL, iar acțiunea a avut loc după slujba Botezului Domnului.

„Păstorim o parohie destul de îmbătrânită, dar cu persoane care vin cu drag la biserică atât timp cât pot. Dacă în 2014 era considerată cea mai săracă comună din Prahova, în 2018 am rămas din păcate tot la stadiul acesta. Pe lângă această situație care nu ne bucură, ne confruntăm și cu faptul că suntem din ce în ce mai puțini. Această comună este cea mai mică localitate din județul Prahova ca număr de locuitori, în jur de 600 de persoane, chiar mai puțin, dar asta nu înseamnă că nu mergem mai departe cu speranța în Bunul Dumnezeu, Care, iată, ne face surprize. Comunitatea aceasta este unită și Dumnezeu ne este aproape și ne ajută de fiecare dată. Copiii sunt o raritate în comuna Jugureni, din cele trei sate ale comunei noastre mai avem la școală 42 de copii. Aceasta se datorează și autorităților locale, domnul primar s-a zbătut pentru a menține școala deschisă. Fiind și lipsa locurilor de muncă aici, în zonă, cei tineri s-au îndreptat către oraș și și-au găsit acolo un țel, un drum în viață. Copiii vin la slujbe și mai ales în această perioadă în care ne găsim acum, dar și în timpul anului vin foarte mulți, se spovedesc, se împărtășesc. Chiar dacă sunt puțini, există această legătură între Biserică și Școală”, a spus preotul Petre Laurențiu Nuț, de la parohiile Jugureni și Marginea Pădurii.

„Suntem o mână de oameni, bătrâni mai mulți și nu avem putință. Cu pensia noastră micuță ajutăm așa cum se poate la biserică, că e casa noastră și trebuie să avem grijă de ea. Că dacă nu avem, unde să ne ducem? Tineret nu mai vine, așteptăm să mai vină de la oraș și să se localizeze aici ca să fim mai mulți. Dar ei sunt precum cocorii, pleacă și vin primăvara”, a spus un enoriaş al Parohiei Jugureni.

Daruri și în Parohia Grădiștea

Daruri similare au fost oferite mai multor familii, cazuri sociale, din localitatea Grădiştea, judeţul Prahova. „Cazurile sociale, precum familii monoparentale, cu mulţi copii sau persoane cu probleme serioase de sănătate şi venituri economice modeste, au fost selectate de pr. paroh Alexandru Popescu, de la Parohia Grădiștea, care cunoaște foarte bine situația socială a comunității. Cazul unei fetiţe, care de la o vârstă fragedă este nevăzătoare şi orfană, a atras atenţia voluntarilor în mod deosebit. De altfel, aceştia au promis să o ajute cu tot ce va fi necesar pentru ca ea să îşi continue fără probleme studiile la o şcoală specială din Bucureşti. Prin acest gest am vrut să aducem puțină bucurie, să aducem zâmbetul pe fețele acestor bătrâni, poate chiar uitați de cei dragi. Cu siguranță vom mai repeta astfel de activități. Cât de curând vom începe să desfășurăm din nou campania «Sănătate pentru sate», «Campania de prevenție și educație pentru sănătate» și multe alte campanii. Cu ocazia acestor campanii aflăm de cazurile mai speciale din aceste comunități și venim în sprijinul lor”, a explicat Dănuț Viorel Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!