Moldova
Activităţi ale Asociaţiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ – Hârja

Activităţi ale Asociaţiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ – Hârja

Constantin Ciofu, 19 Mai 2017

La Oneşti s-a derulat, la mijlocul lunii mai 2017, primul modul de terapie prin credinţă pentru Regiunea Moldova. În perioada 10-12 mai 2017, la Bucureşti a avut loc un eveniment dedicat îngrijirii persoanelor vârstnice pe termen lung. Manifestările au fost derulate în parteneriat cu Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" - Hârja.

Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" - Hârja, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a devenit partener într-un proiect educaţional de formare a viitorilor terapeuţi. Asociaţia „Anatecor", instituţie de formare profesională pentru terapeuţi, a dezvoltat un proiect inovativ de educaţie prin terapii complementare. La fiecare curs se oferă şansa unei abordări holistice a terapiei, iar unul din modulele şcolii este terapia prin credinţă, un catehism practic al terapeutului ce are în vedere abordarea pacientului utilizând virtuţile creştine. Terapeutul, pe parcursul celor opt module de formare, asimiliează cunoştinţe teoretice şi practice la mai multe discipline precum: Anatomie, Fiziologie, Psihologie, Kinetoterapie, Fitoterapie şi alte discipline complementare. Lectorul modulului este pr. Ilarion Mâţă, inspector eparhial la Sectorul social-filantropic şi responsabil cu formarea profesională a specialiştilor ce lucrează în centrele rezidenţiale pentru persoane vârstnice din cadrul ADIV România. Primul modul de terapie prin credinţă pentru Regiunea Moldova a fost susţinut de pr. Ilarion Mâţă în data de 13 mai 2017, la Oneşti, prin intermediul unui suport de curs, documentare şi ateliere de lucru, predate interactiv. Locul de practică pentru cursanţii din judeţul Bacău va fi Centrul social-medical eparhial pentru persoane vârstnice de la Hârja. Importanţa acestui tip de abordare a dezvoltării profesionale este una firească şi utilă viitorilor terapeuţi. Orice profesionist, indiferent de specializarea şi orientarea profesională, ar trebui să deţină un minim de cunoştinţe teologice, informaţii şi practici foarte relevante în munca directă cu pacienţii sau beneficiarii din domeniul social şi medical.

Conferinţă internaţională dedicată persoanelor vârstnice

În perioada 10-12 mai 2017, la Bucureşti s-a derulat un eveniment dedicat îngrijirii persoanelor vârstnice pe termen lung. Acesta s-a intitulat „Managementul serviciilor pentru vârstnici: sustenabilitate şi dezvoltare profesională", Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" - Hârja fiind partener. Mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor sociale şi medicale din ţară şi străinătate, publice sau private (Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţii sociale, Centre rezidenţiale şi Centre medico-sociale pentru persoane vârstnice, ONG-uri, universităţi şi alte structuri de îngrijire pe termen lung), au dezbătut priorităţile gerontologiei sociale la nivel naţional, cât şi limitele profesionale în contextul societăţii contemporane. Evenimentul a fost organizat de Bella România, alături de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Asociaţia Directorilor Instituţiilor pentru Vârstnici (ADIV) România şi de Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" - Hârja. Scopul principal al întâlnirii a fost acela de a aduna cei mai relevanţi actori sociali din domeniul gerontologiei sociale şi a de învăţa unii de la alţii practici ale managementului organizaţional, capacitatea de a gestiona problematica financiară şi necesitatea dezvoltării profesionale. Delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la acest eveniment a fost pr. Ilarion Mâţă, care a prezentat rezultatele studiului de cercetare din Regiunea Nord-Est, adresat directorilor din 40 de centre rezidenţiale, intitulat „Centrele rezidenţiale şi resursele social-medicale, economico-legislative şi cultural-spirituale. Cum pot contribui directorii şi specialiştii centrelor rezidenţiale la creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice instituţionalizate?".

Cursuri de îngrijitor pentru bătrâni

Crucea Roşie Română - filiala Bacău, în parteneriat cu Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" - Hârja, organizează cursul de calificare pentru ocupaţia îngrijitor de bătrâni, cu începere de la data de 1 iunie 2017. Cursul are o durată de trei luni şi se adresează oricărei persoane cu minimum 8 clase, diplomele fiind eliberate de Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. La terminarea acestuia, cursanţii vor dobândi competenţe în ceea ce priveşte completarea fişei de îngrijiri a persoanei asistate, acordarea îngrijirilor igienice pentru persoana asistată, acordarea primului ajutor, mobilizarea şi transportul persoanelor vârstnice, supravegherea stării de sănătate a persoanei asistate şi multe altele. Se pune un accent deosebit pe creşterea continuă a nivelului de pregătire teoretică şi practică a tuturor cursanţilor. Cursurile teoretice şi practice se vor derula în cadrul Complexului rezidenţial eparhial pentru persoane vârstsnice de la Hârja. Diplomele sunt recunoscute în ţară, în orice unitate medico-socială, dar şi pe plan internaţional.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!