Transilvania
Activităţi caritative şi duhovniceşti la parohia clujeană „Nașterea Domnului”

Activităţi caritative şi duhovniceşti la parohia clujeană „Nașterea Domnului”

Marilena Asănică, 20 Februarie 2019

La Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, continuă Proiectul caritabil pentru ajutorarea Așezământului de copii „Sfântul Onufrie” de la Mănăstirea Florești, judeţul Cluj. De asemenea, în fiecare duminică a lunii februarie, a fost invitat câte un părinte din Cluj-Napoca pentru a sluji Sfânta Liturghie alături de preoţii parohiei şi pentru a rosti un cuvânt de învăţătură adresat credincioşilor.

Pentru pentru ajutorarea Așe­zămân­tu­lui de copii „Sfântul Onufrie” de la Mănăstirea Florești, Cluj, duminică, 17 februarie, s-a deschis „Expo­ziția de mărțișoare cu vânzare”, realizate manual de copiii de la Cercul de Pictură al Parohiei împreună cu coordonatoarele acestuia Georgeta Plăcintar, Sorina Haranguș, Gabriela și Mihaela Greble, Doina Mureșan.

„Mărțișoarele sunt realizate din ceramică, materiale textile, flori și frunze uscate, păpușele din ață, neopren, mărgele, fluturi, scoici și au fost executate cu migală și cu mult drag de copii. Expoziția va fi deschisă până în 1 martie 2019”, conform organizatorilor.

Tot în această zi, la Sfânta Liturghie a fost invitat pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, care a slujit împreună cu un sobor de preoți, format din pr. Nicolae Buda, pr. Ciprian Taloș, pr. Valentin Bochiș și pr. Dumitru Nan și a ținut și un cuvânt de în­vățătură în prima Duminică de la începutul Triodului, a Vameșului și a Fariseului.

În predică, părintele Stelian Tofană a prezentat mai întâi parabola duminicii, „a dublului paradox”, așa cum a numit-o, pe care a divizat-o în două tablouri: primul, „al virtuosului păcătos respins” și al doilea, „al păcătosului virtuos îndreptat”. Astfel, părintele Stelian Tofană i-a îndemnat pe credincioși „să ia exemplul vameșului și cu smerenie să rostească rugăciuni scurte, prin care să ne vedem neajunsurile, nu virtuțile, la care mintea este mai atentă decât la cele lungi”. De asemenea, a accentuat importanța rostirii rugăciunilor de mulțumire și le-a mai spus credincioșilor „să păstreze rugăciunea în inimă, în minte și pe buze ca medicamentul cel mai eficient care aduce pace și liniște, vindecând toate rănile trupești si sufletești prin răbdare și nădejde în Hristos”.

În fiecare duminică din luna februarie, au fost invitați să slujească Sfânta Liturghie și să rostească cuvinte de învățătură preoții Iuliu Câmpean, în duminica din 3 februarie, pr. Claudiu Precup, în 17 februarie, care a mulțumit credincioșilor din Parohia „Naşterea Domnului” pentru alimentele și pâinea dăruite în fiecare lună, începând de anul trecut, Cantinei sociale „Christiana” în „Săptămâna darului”. În duminica din 24 februarie, va fi prezent, ca invitat al Parohiei „Naşterea Domnului”, Alexandru Ciui, protopop de Cluj II.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!