Oltenia
Activități catehetice în Parohia Foleștii de Sus

Activități catehetice în Parohia Foleștii de Sus

13 Noiembrie 2017

În Parohia Foleștii de Sus din Protoieria Horezu, cu prilejul prăznuirii Sfinților Arhangheli, ocrotitorii bisericii filiale Bălță­țeni, s-au desfășurat mai multe evenimente liturgice și catehetice.
Părintele paroh Emanoil Găman a susținut o cateheză tematică în care a vorbit despre cinstirea îngerilor: „Sfânta Scriptură ne arată că, prin sfinţii care sunt pe pământul Lui, minunată a făcut Domnul toată voia întru dânşii (Psalm 15, 3). Tocmai de aceea, noi, creştinii ortodocşi, cinstim pe sfinţii lui Dumnezeu, ştiind că Dumnezeu săvârşeşte în chip minunat voile Sale cu dânşii. Trebuie de la început să vă spun că Biserica Ortodoxă face deosebire între adorare, care se cuvine numai lui Dumnezeu, şi venerare sau cinstire, pe care o dăm sfinţilor şi îngerilor Lui, care slujesc la mântuirea sufletelor noastre. La aceasta ne învaţă şi Sfântul Apostol Pavel, zicând: Îngerii nu sunt oare toţi duhuri slujitoare, trimişi ca să slujească pentru cei ce vor fi moştenitorii mântuirii? (Evrei 1, 14). Iar scopul cultului sfinţilor este de a lăuda pe Dumnezeu prin ei, după mărturia Sfintei Scripturi care ne îndeamnă la aceasta zicînd: Lăudaţi pe Dumnezeu întru sfinţii Lui (Psalm 159, 1)”.

Sărbătoarea a continuat cu slujba Sfintei Liturghii săvârșită în sobor, sub protia părintelui Protoiereu Mihai Cârțan care a transmis binecuvântarea Înalt­prea­sfințitului Părinte Varsanufie, Ahiepiscopul Râmnicului, subliniind totodată că „Biserica Ortodoxă cinsteşte în chip deosebit pe sfinţi şi îngeri, rînduindu-le în calendar cîte o zi anuală de prăznuire, slujbe speciale la biserică, rugăciuni şi icoane pictate cu chipul şi numele lor. Sfinţii şi îngerii se roagă pentru noi (Ieşire 32, 31-32), aud rugăciunile noastre (2 Petru 1, 15; ­Daniel 10, 11; Luca 16, 27) și duc ru­găciunile noastre înaintea lui Dumnezeu pentru noi (Apo­calipsă 5, 8-14)”.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!