Theologica
Agheasma Sfântului Trifon

Agheasma Sfântului Trifon

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 01 Februarie 2018

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte astăzi pe Sfântul Mucenic Trifon. El este cinstit ca protector al grădinilor și al livezilor împotriva insectelor dăunătoare și a altor calamități naturale. Această cinstire este legată de un episod din viaţa sa când el s-a rugat Bunului Dumnezeu şi a salvat localitatea sa natală de la înfometare, prin oprirea unei invazii de lăcuste.

Există obiceiul în unele zone din ţară de a se oficia slujba de sfinţire a apei în prima zi a fiecărei luni. Agheasma din ziua de 1 februarie este numită „Agheasma Sfântului Trifon”. În Molitfelnic, la rânduiala care se citeşte atunci când ogoarele, podgoriile sau grădinile sunt afectate de lăcuste sau alte insecte dăunătoare, se găsește Rugăciunea Sfântului Mucenic Trifon. La începutul acestei rânduieli din Molitfelnic se precizează că „se cuvine să se facă Sfânta Liturghie şi să se aprindă candela la icoana Sfântului Trifon”.

De ziua sfântului, viticultorii, pomicultorii și grădinarii evla­vioși cheamă preotul pentru a le stropi viile, livezile și grădinile. Potrivit tradiţiei din unele zone, de ziua sfântului, în mai multe biserici din ţară au loc slujbe speciale. Acestea se fac pentru ţarini (holde), vii şi grădini, când se întâmplă a fi stricate de sălbăticiuni sau de alte vietăţi ca: lăcuste, gândaci şi omizi. În unele sate, aceste rugăciuni se fac pe câmp sau la casele gospodarilor.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!