Transilvania
Ambasadorul Belarusului, la Oradea

Ambasadorul Belarusului, la Oradea

13 Octombrie 2017

Excelența Sa Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România a efectuat o vizită în județul Bihor, miercuri, 11 octombrie. Urmare a invitației primite din partea Ambasadei Republicii Belarus în România, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a luat parte la o întâlnire ce a avut loc în biroul prefectului Județului Bihor la care au participat: prefectul Ioan Mihaiu, Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean Bihor și Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea.

Ambasadorul Andrei Grinkevich a mulțumit pentru primire și a făcut o prezentare a țării sale, detaliind domeniile de activitate în care Belarus excelează, de la servicii IT, până la mașini și utilaje agricole, subliniind dorința țării sale de a consolida și dezvolta relațiile bilaterale româno-belaruse din punct de vedere economic, cultural-educațional, spiritual și administrativ, apreciind România ca un potențial partener strategic al Belarusului. Excelența Sa a amintit numeroasele proiecte și parteneriate comune aflate în curs de derulare între instituții din România și Belarus, între care și schimbul de burse și de studenți și parteneriatele între universități și școli teologice.

PS Episcop Sofronie a arătat că România și Belarus fac parte din aceeași familie spirituală, ambele popoare fiind creștine ortodoxe și situate geografic pe același continent, având multe puncte comune în cursul istoriei, în special prin rezistența în timpurile dificile în care credința a fost păstrată prin slujirea Bisericii Ortodoxe din cele două țări. Ierarhul a men­ționat potențialul imens de cu­noaștere, din punct de vedere religios și cultural, prin organizarea de pelerinaje reciproce şi a amintit că la nivelul Patriarhiei Române funcționează Agenția de Pelerinaje Basilica, ce are un punct de lucru și în Oradea, prin intermediul căreia credincioșii au ocazia să meargă în pelerinaj la locuri sfinte din întreaga lume, agenție prin care se pot intensifica și diversifica pelerinajele și în Belarus.

Ambasadorul Andrei Grinkevich a spus că este deosebit de interesat în a cultiva și promova Ortodoxia, comună atât Republicii Belarus, cât și României și că, de la venirea sa în România, a vizitat numeroase biserici și mănăstiri și consideră foarte binevenită ideea organizării de pelerinaje în cele două ţări. Ambasadorul a menționat că în această toamnă va fi inaugurată la Muzeul Națio­nal de Artă din București o expo­ziție de icoane din Belarus, ce va fi prezentată apoi şi în alte orașe din România.

PS Episcop Sofronie al Oradiei a mulțumit Ambasadorului Andrei Grinkevich, în nume personal și al clerului și credincioșilor ortodocși din Bihor, pentru interesul pe care îl arată față de Biserica Ortodoxă Română și față de cultura și spiritualitatea poporului român, conform unui comunicat al biroului de presă al Episcopiei Oradiei.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!