Oltenia
„Amicii istoriei” în Episcopia Severinului şi Strehaiei

„Amicii istoriei” în Episcopia Severinului şi Strehaiei

Pr. Marian Alin Gigină, 16 Aprilie 2019

Episcopia Severinului și Strehaiei a găzduit sâmbătă, 14 aprilie, Cercul de istorie „Amicii istoriei”, sub îndrumarea profesorului de istorie Romeo Popa, actualul inspector școlar la disciplina istorie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți.

Locația a fost aleasă de către copii împreună cu profesorul lor, respectiv în sălile Episcopiei Severinului și Strehaiei, unde şcolarii au putut vedea scene din istoria poporului român pe care le-au învățat la ora de istorie, dar și la ora de religie. Profesorul Romeo Popa le-a explicat celor mici cadrul istoric în care s-a desfă­șurat martiriul Sfinților Brâncoveni, scenă pictată pe unul dintre pereții interiori a Episcopiei Severinului și Strehaiei. După explicarea scenelor din istoria nea­mului românesc și legătura lor cu Episcopia Severinului și Strehaiei, „Amicii istoriei” au vizitat paraclisul episcopiei, iar mai apoi au mers în sala muzicii bizantine, unde sunt pictați marii protopsalți cunoscuți. Aici, Mihai Corcodel, consilier cultural al Episcopiei Severinului și Strehaiei, le-a explicat câteva noțiuni generale despre muzica bizantină și despre cum a apărut ea, precum și despre protopsalții care sunt pictați pe zidurile acestei încăperi.

De aici, „Amicii istoriei” au mers într-o altă sală şi au susținut referatele pregătite pe tema legată de Patimile și Învierea Domnului și cadrul istoric în care s-au desfășurat.

Acest cerc de istorie numit „Amicii istoriei” a apărut la sfârșitul anului 2016 din dorința elevilor de a cunoaște cât mai multe despre istoria neamului românesc și a popoarelor învecinate, iar profesorul Popa, văzând dorința lor de a avea cât mai multe cunoștințe, le-a propus să se întâlnească în afara orelor de curs să discute mai pe larg despre aceste evenimente istorice care s-au petrecut de-a lungul timpului și au ales ziua de sâmbătă pentru a dezbate anumite teme și a susține referate pentru a-și fixa aceste informații cât mai bine.

Cercul s-a desfășurat neîntrerupt de la apariția sa din 2016 în fiecare sâmbătă, ajungând ca în acest an să fie participanți elevi de la trei școli din Drobeta-Turnu Severin. „Amicii istoriei” au făcut și mici excursii, au vizitat locuri încărcate de istorie care mărturisesc evenimente petrecute în istoria poporului nostru, precum și a popoarelor învecinate.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!