Timp liber
Amiralul Vasile Urseanu, fondatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti

Amiralul Vasile Urseanu, fondatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti

31 August 2012

Observatorul Astronomic din Bucureşti îşi datorează existenţa amiralului Vasile Urseanu (1848-1926), care a construit clădirea în 1910, după ce a ieşit la pensie din profesia sa de marinar.

Vasile Urseanu poate fi considerat mai întâi de toate un erou al Armatei române, chiar dacă nu şi-a dat viaţa pe vreun câmp de luptă. El a participat la Războiul de Independenţă din 1877, în cadrul căruia a comandat bateriile "Mircea" şi "Elisabeta", în fruntea cărora a atacat oastea turcă la Vidin. De asemenea, în decursul războiului, căpitanul Vasile Urseanu a fost trimis în misiune diplomatică specială pe lângă prinţul Milan Obrenovici al Serbiei. După război a supravegheat construirea celebrului bric "Mircea", al cărui comandant a şi devenit după aceea. Calităţile sale deosebite l-au făcut pe Vasile Urseanu să fie unul dintre fondatorii primei Societăţi Naţionale de Navigaţie Maritimă şi ales membru în Consiliul de Administraţie al acesteia. Mai târziu a fost numit comandant de divizie maritimă şi a ajuns, spre finalul carierei militare, amiral.

Trecut în rezervă, la cerere, amiralul Urseanu s-a ocupat de cercetarea aştrilor. După înfiinţarea Societăţii Astrono-mice Române, a fost ales la 27 ianuarie 1908 preşedinte al acesteia. Pe banii săi a construit clădirea de pe actualul bulevard Catargi, a cărei cupolă special proiectată permitea cercetarea corpurilor cereşti, amiralul dotând clădirea cu o lunetă Zeiss pentru observare. După moartea sa, soţia a donat Primăriei Bucureşti clădirea respectivă, ce a primit iniţial destinaţia de pinacotecă, iar din 1950 a redevenit Observator Astronomic, primul de la noi destinat publicului larg.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!