Theologica
Anii petrecuţi de cei 7 tineri din Efes în peşteră

Anii petrecuţi de cei 7 tineri din Efes în peşteră

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte astăzi, 4 august, şi în data de 22 octombrie pe cei 7 tineri din Efes: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan şi Constantin.

În timpul împăratului Deciu (249-251), în toamna anului 249, a fost emis un edict de persecuţie generală a creştinilor. Împăratul Deciu vine în jurul anului 250 în Efes şi impune aplicarea imediată a Edictului de persecuţie dat împotriva creştinilor. Între cei identificaţi ca fiind creştini au fost şi cei 7 tineri pe care îi pomenim astăzi. Împăratul a încercat printr-un interogatoriu direct să-i determine să apostazieze, însă, văzând că aceştia refuză, le-a dat un timp de reflecţie. Cei 7 tineri s-au retras într-o peşteră din muntele Ohlon (azi muntele Pion) din imediata apropiere a Efesului. Cel mai tânăr dintre ei, Iamvlih, cobora din când în când în Efes pentru a cumpăra hrană şi pentru a aduce haine de schimb. Împăratul Deciu, întorcându-se în Efes, şi aflând că cei şapte nu au apostaziat, ci din contră s-au ascuns într-o peşteră din imediata apropiere a oraşului, a ordonat să fie zidită intrarea în peşteră pentru ca cei 7 tineri să moară prin asfixiere şi prin lipsa hranei. Un anume Adolie care stăpânea muntele Ohlonului a luat pietrele cu care fusese zidită intrarea în peşteră şi a descoperit intrarea. Trezindu-se ca dintr-un somn de o noapte, cei 7 tineri l-au trimis ca de obicei pe Iamvlih să cumpere de mâncare. Acesta, ajungând în Efes şi arătând moneda cu efigia împăratului Deciu, a fost arestat şi dus la guvernatorul oraşului crezându-se că este un hoţ. Guvernatorul, aflând de la tânăr despre faptul că este încă din timpul împăratului Deciu, l-a dus la Episcopul Ştefan, iar Iam­vlih, care, realizând din convorbirea cu episcopul că nu mai trăieşte sub domnia lui Deciu, i-a condus pe toţi în peşteră la ceilalţi şase sfinţi. Atât episcopul, cât şi guvernatorul au scris împăratului despre minunea cu cei 7 tineri din Efes.

Timpul pe care l-au petrecut tinerii în peşteră îl aflăm dacă citim în Agheasmatar şi Molitfelnic, la rugăciunea pentru bolnavul care nu poate dormi, unde preotul spune: „Încă şi pe sfinţii Tăi, măriţi şapte tineri, i-ai arătat vestitori mărturiei arătării Tale în zilele lui Deciu împăratul şi prigonitorul, pe care i-ai adormit în peşteră 372 de ani şi ca nişte prunci ce se încălzesc la sânul maicii lor nu au suferit nici o stricăciune”. Din acest text reiese că cei 7 tineri au adormit în peşteră timp de 372 de ani. Dacă vom calcula din anul 250, anul persecuţiei lui Deciu în Efes, 372 de ani, rezultă anul 622, în timpul când Imperiul Bizantin era condus de împăratul Heraclie (610-641).


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!