Moldova
Foto: Lucian Ducan

„Aşa cum îţi este gândul, aşa îţi este şi viaţa”

Tudorel Rusu, 19 Februarie 2019

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Preotul misionar Florin Cristian Cristea, conducerea unităţii, cadre medicale, dar şi mame cu pruncii lor au participat la slujbă, iar la final s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

În Duminica vameşului şi a fariseului, 17 februarie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a fost în mijlocul copiilor internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfânta Maria”. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie într-o încăpere a unităţii medicale.

În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat faptul că mândria este una dintre cele mai grele boli sufleteşti, în timp ce smerenia este unul dintre cele mai eficiente medicamente pentru sufletul omului: „Aşa cum îţi este gândul, aşa îţi este şi viaţa. Gândurile omului, dacă sunt curate şi bune, dacă sunt de ajutor, de rugăciune, gânduri smerite, aduc şi mult bine în jur, dar în acelaţi timp aduc foarte mult bine în viaţa respectivului om. Viaţa pizmaşă este ca un cariu în oasele omului, iar viaţa fără de prihană este sănătatea trupului omului. Şi sunt atâţia medici şi atâţia cercetători care spun că sănătatea este dobândită, bineînţeles, şi prin intervenţia medicului şi eficienţa medicamentelor, dar şi prin starea sufletească a omului. Dacă omul este deschis spre a fi ajutat, dacă are încredere în cel care se află în faţa lui şi încearcă să-l ajute, dacă are credinţă în Dumnezeu, dacă are gânduri bune, dacă nu cade în deznădejde, toate acestea aduc vindecare. Toate cele care aparţin gândului smerit sunt dătătoare de sănătate, iar cele care aparţin gândului mândru şi ambiţios, pizmaş şi doritor de rele sunt aducătoare de suferinţă şi durere şi în viaţa proprie, şi în viaţa celor din jur”.

„Pentru noi toţi - conducerea şi cadrele medicale ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sfânta Maria», copiii şi părinţii internaţi - prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan în mijlocul nostru este o bucurie, o şansă şi o ocazie specială, o dovadă a faptului că Dumnezeu ne iubeşte. În acest spital este foarte multă durere, foarte multă suferinţă, iar oricine aduce alinare suferinţei sau necazurilor copiilor internaţi reprezintă o binecuvântare. De aceea, vă pot spune, Înaltpreasfinţite Părinte Teofan, că sunteţi o alinare pentru toţi copiii internaţi aici, pentru mame, pentru însoţitori, cât şi pentru personalul medical - medici, asistenţi, infiermieri şi tot aparatul administrativ care serveşte interesul copiilor”, a spus, în cuvântul de mulţumire, preotul misionar de caritate Florin Cristian Cristea.

La finalul Liturghiei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a oferit doctorului Radu Terinte, managerul unităţii medicale, o distincţie de vrednicie. Copiii internaţi şi însoţitorii lor au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan iconiţe.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!