Asceţii, pildă pentru cei care se pregătesc pentru Postul Mare

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 14 Februarie 2018

Sâmbăta care precede Duminica Lăsatului sec de brânză este numită a asceţilor pentru că se face pomenirea tuturor sfinţilor care au strălucit în nevoinţă. În această sâmbătă îi pomenim pe toţi oamenii sfinţi care au dus o viaţă ascetică şi sunt un exemplu pentru noi, acum, când ne pregătim pentru călătoria duhovnicească a Postului Mare.

În acest sens, Sinaxarul din Triod ne face următoarele precizări: „Cu sărbătorile de până acum, purtătorii de Dumnezeu Părinţi ne-au condus cu cumpătare şi ne-au pregătit să intrăm în marea luptă a postului. […] Iată că au mai pus înaintea noastră şi pe toţi bărbaţii şi femeile care, prin multe nevoinţe şi osteneli, au trăit cu cuvioşie. Aceasta pentru ca, prin pomenirea lor şi a luptelor lor, să ne facă să intrăm cu mai mult curaj în marea luptă a postului”.

Această pomenire a asceţilor ne pregăteşte pentru urcuşul duhovnicesc al Postului Mare, deoarece „Sfinţii Părinţi ne dau a înţelege oarecum că, dacă şi noi vom arăta aceeaşi râvnă ca şi ei, nimic nu ne va împiedica de a săvârşi fapte tot atât de mari ca şi ei şi de a fi învredniciţi de aceleaşi răsplătiri, căci şi ei au avut aceeaşi fire ca noi”, se arată în Sinaxarul în Triod.

Creştinul este chemat acum, când se apropie perioada Postului Mare, să se hrănească duhovniceşte din exemplul de viaţă ascetică al sfinţilor.

Biserica îi pomeneşte pe toţi asceţii care s-au nevoit în post şi rugăciune de-a lungul veacurilor pentru dobândirea asemănării cu Domnul nostru Iisus Hristos. Biserica ne pune în faţa conştiinţei noastre exemple pe care să le urmăm şi noi în vremea postului.

Sfinţii care au strălucit în nevoinţă ne arată că în drumul urcuşului spiritual al postului nu suntem singuri. Asceţii sunt pildă pentru cei care se pregătesc să parcurgă perioada Postului Mare, cea mai importantă perioadă duhovnicească din anul bisericesc.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!