Aşezământul social-cultural din Tazlău-Zemeş a fost sfinţit

Pr. Daniel Marari, 27 Noiembrie 2017

În Duminica a XXX-a după Rusalii, ieri, 26 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a vizitat parohia cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ Tazlău-Zemeş din Protopopiatul Moineşti, unde a oficiat Sfânta Liturghie, după care a sfinţit aşezământul cultural-duhovnicesc şi social-filantropic cu hramul „Sf. Ierarh Grigorie Teologul“. La acest moment de sărbătoare, precum şi la Sfânta Liturghie arhierească, au fost prezenţi preotul Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, preoţi, oficialităţi locale şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Parohia „Naşterea Maicii Domnului“, din localitatea Tazlău-Zemeş, din zona istorică a Moineştiului a îmbrăcat ieri, 26 noiembrie 2017 straie de sărbătoare. Părintele paroh Grigore Popa a început în anul 2011 un amplu proiect de refacere în totalitate a unui aşezământ social-filantropic necesar pentru activităţile pastorale, culturale şi misionare ale comunităţii. Odată finalizat, aşezământul a fost sfinţit de Părintele Arhiepiscop Ioachim, prilej cu care a primit ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul. Aici au fost create spaţii pentru bucătărie, sală multifuncţională de întâlnire şi studiu pentru tineri, bibliotecă parohială, birou parohial şi alte dependinţe.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a vorbit despre importanţa trăirii Sfintei Liturghii ca întâlnire dintre creat şi Creator. „În Liturghie se concentrează toată viaţa noastră, întrucât ar trebui să ştim, să fim conştienţi că participând la serviciul liturgic, participăm la însăşi viaţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos care S-a dat pe Sine pentru noi, la plinirea vremii ne-a redirecţionat către Împărăţia Sa, abolindu-se atunci prin venirea Sa în trup civilizaţia morţii. Iadul este neputinţa de a iubi, iar raiul este împărtăşirea continuă în biserică cu Trupul tainic al lui Hristos. Dumnezeu este iubire şi iubirea este Dumnezeu“.

La lucrarea săvârşită în parohie au contribuit cu efort material şi financiar enoriaşii parohiei, precum şi fii ai satului plecaţi în diferite zone din ţară şi străinătate, la care s-a adăugat sprijinul Consiliului Local al comunei Zemeş.

Satul Zemeş este format pe valea râului Tazlăul Sărat, înconjurat de piscuri ale căror nume - Muntele Chilii (Arsa Ariniş), Muntele Trei Chilii (Stirigoi), Valea Clopotului (Tazlăul Sărat), satul Chilii, Dealul Chilia, Muntele Ghedeon, Pârâul Popii (Canuş), Poiana Schit/Schitişor, Mănăstirea Schitişor - amintesc de o evlavioasă vieţuire monahală ce şi-a pus amprenta asupra locului. 


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!