„Asigurarea locuinţelor trebuie să acopere pagubele unui cutremur ca-n 1977“e

16 Noiembrie 2007

Asigurarea obligatorie a locuinţelor este necesară pentru că România nu poate suporta pagubele de 5-10 miliarde de euro pe care le-ar putea provoca un cutremur de magnitudinea celui din 1977, susţine ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Vosganian mai crede că introducerea unei astfel de măsuri ar ajuta la dezvoltarea pieţei româneşti de asigurări, cu o creştere temperată din cauza lipsei de încredere a populaţiei în aceste metode. În prezent, piaţa românească a asigurărilor este dependentă de asigurările obligatorii, însă dezvoltarea asigurărilor de viaţă, a celor de sănătate sau din sectorul construcţiilor va stimula piaţa, care ar putea ajunge la 10 miliarde euro peste şapte-opt ani, a estimat Vosganian. „Piaţa asigurărilor va creşte pe zona asigurărilor de viaţă, care în prezent este în stagiu incipient“, a declarat Vosganian, care aşteaptă mult şi din partea asigurărilor de sănătate, a căror dezvoltare va reduce din povara asupra sistemului de asigurări sociale.

Dezvoltarea asigurărilor ca urmare a orientării unor surplusuri din economie spre această piaţă ar avea un rol dezinflaţionist, a mai comentat Vosganian, care a găsit totuşi şi hibe acestei pieţe, amintind de asigurările de malpraxis, care reprezintă 10 milioane de euro pe an, în condiţiile în care asiguratorii încasează prime fără să plătească daune pe acest segment. Ministrul este însă optimist, în condiţiile în care piaţa asigurărilor se va dezvolta şi ca urmare a avansului economic. Astfel, el estimează că românii vor deveni prosperi într-un interval relativ scurt. Astfel, produsul intern brut pe locuitor va ajunge la circa 20.000 euro în 2020, faţă de 6.400 euro cât este estimat pentru 2008.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!