Reportaj
Atelier de creaţie sub semnul Luminii Învierii

Atelier de creaţie sub semnul Luminii Învierii

Ioan Buşagă, 01 Aprilie 2010

În curtea bisericii parohiale "Sfântul Nicolae" Udricani din Bucureşti s-a desfăşurat, sub coordonarea părintelui paroh Constantin Pătuleanu, atelierul de pictură şi gravură. La acest atelier au participat tineri elevi ai Liceului de Artă "Nicolae Tonitza" din Bucureşti.

Lucrările atelierului de creaţie au avut loc în Săptămâna Mare pentru ca prin gravurile şi icoanele pe sticlă create de copiii de la "Liceul Tonitza" să se descopere taina Crucii, a drumului către Golgota, adică taina schimbării omului şi a revenirii lui în sânul Tatălui Ceresc.

"Atelierul nostru de pictură şi gravură, intitulat "Reflecţii şi reflexii spre taina Luminii în semn şi culoare", nu este altceva decât o continuare a atelierului nostru de creaţie ce a avut loc în septembrie, sub semnul Sfintei Cruci, în preajma sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci. Ne-am propus aici, la Biserica "Sfântul Nicolae" - Udricani, să promovăm atelierele de creaţie, prin intermediul cărora copiii din parohie, dar şi tinerii elevi de la Liceul de Artă "Nicolae Tonitza", să exerseze şi să creeze artă care să încânte sufletele şi inimile oamenilor. Aceşti copii nu fac altceva decât să compună culoare şi să-i dea o semnificaţie divină, pentru că ceea ce pictează ei este artă religioasă, care ne învaţă să iubim valorile spirituale, care astăzi sunt atât de neglijate de oameni", ne-a declarat părintele paroh Constantin Pătuleanu.

Atelierul de creaţie se realizează periodic în cadrul parohiei şi i-a atras pe copiii din parohie, dar şi pe părinţii şi bunicii lor. "Ne aflăm în Săptămâna Mare şi evenimentul se desfăşoară sub semnul aşteptării Luminii Învierii, şi de aceea ne-am gândit că atât semnul, cât şi culoarea sunt esenţiale în a provoca în sufletele oamenilor nevoia de meditaţie, de reflecţie şi de reflexie, pentru că este o Săptămână a meditaţiei şi a adâncirii în noi înşine pentru a descoperi acolo pe Mântuitorul Iisus Hristos", a mai spus părintele Pătuleanu.

"Icoana este o fereastră prin care vezi pe Dumnezeu"

Alături de părintele paroh, Teodora Coltofean, profesoară la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" din Bucureşti, a ajutat la buna desfăşurare a proiectului, mărturisind că "prin programul pe care îl facem, reluăm nişte activităţi tocmai pentru a sublinia un alt tip de educaţie, de reînviere spirituală. Învăţământul actual are o carenţă, trebuie să lucrăm şi cu sufletul omului, nu numai cu trupul, să fie într-o formă de unitate, de creştere, de pozitiv până la urmă. În program avem gravuri cu subiect religios preluate din izvoadele miniaturii armene, compatibile cu ale noastre. Cei de clasa a VIII-a pictează pe sticlă scene tradiţionale româneşti şi se mai lucrează obiecte mici în tehnică tempera cu ou pe lemn".

De asemenea, coordonator la acest atelier a fost şi Iuri Isar, profesor tot la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza". "Ne-am apropiat aici de vechiul centru cultural Udricani, cu bunăvoinţa părintelui paroh Constantin Pătuleanu, pentru a promova tinerii elevi care au o oarecare îndemânare. Anul trecut am realizat icoane pe sticlă, iar anul acesta am încercat să aducem pe lângă icoană şi gravură, o modalitate de a realiza o icoană şi de a multiplica o imagine, oarecum spre aducerea aminte că în acest spaţiu a existat o şcoală de arte grafice, unde practic oamenii învăţau să folosească semnele specifice scrierii şi comunicării la nivel vizual".

Participantă la acest atelier, Irina Fârtat, în vârstă de 14 ani, a mărturisit că se bucură deoarece "este lângă o biserică şi mi se pare cel mai potrivit loc unde ar trebui să se facă şi e frumos mai ales pentru că icoana este o fereastră prin care vezi pe Dumnezeu".

Biserica Udricani, vechi centru cultural

La Biserica Udricani ceea ce s-a întâmplat marţi nu este o noutate, ci evenimentul este o continuare a vechii şcolii româneşti de la 1750, unde au învăţat boierii Văcăreşti, Anton Pann, Petre Ispirescu, o pleiadă de cărturari. "Dorim din tot sufletul să continuăm această tradiţie, să formăm conştiinţe care să ducă mai departe tradiţiile noastre româneşti şi ortodoxe totodată, mai ales în timpurile acestea în care societatea noastră cunoaşte atâtea bulversaţii, de aceea avem nevoie de modele, de fidelitate faţă de Dumnezeu, faţă de noi înşine", a mai spus părintele Pătuleanu.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!