Transilvania
Ateliere de meșteșuguri tradiționale pentru elevii clujeni

Ateliere de meșteșuguri tradiționale pentru elevii clujeni

19 August 2017

Zeci de elevi clujeni și-au petrecut o parte din vacanța de vară aprofundând meșteșugurile tradiționale. O parte dintre ei au reprezentat județul la faza națională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, desfășurată la Sibiu, în timp ce alții au fost prezenți la Tabăra de meșteșuguri artistice „Tradiții Clujene”, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

Astfel, cinci elevi clujeni, câştigători ai locurilor I la faza județeană a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, desfășurată în luna mai la Cluj-Napoca și organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj și Casa de Cultură a Studenților Cluj, au reprezentat județul în cadrul celei de a XXII - a ediţii a fazei naționale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul a avut loc în perioada 25-31 iulie 2017, la Sibiu.

În urma participării la această manifestare, premiul I - Sec­țiunea „Pictură icoane pe sticlă” - a fost obținut de către Anda Moldovan de la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, instructor Ionița Timiș; Lukacs Hilda de la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca a primit premiul I la Secțiunea „Încondeiat ouă”; premiul II - Secțiunea „Sculptură/ Prelucrare artistică a lemnului” - i-a revenit lui Balázs Andor de la Clubul Copiilor Huedin, instructor Benk Andras; premiul III - Secțiunea „Pictură icoane pe sticlă” – a fost obținut de Serafim Raza de la Școala Gimnazială „Ioan Bob” din Cluj-Napoca, instructor Ionița Timiș, iar Gabriel Bucur de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” a câștigat premiul III la Secțiunea „Modelaj în lut”, instructor Bucur Izabela. Tinerii au fost însoțiți și coordonați de profesoara Ionița Timiș de la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”.

Premiile acordate au constat în bani, cărți, rechizite și articole de îmbrăcăminte. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Astra, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Sibiu și s-a desfășurat, ca în fiecare an, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Ediţia din acest an a reunit 270 de participanţi, din 33 de judeţe ale ţării, dar şi din străinătate: Mexic, Bulgaria şi Republica Moldova. Conform organizatorilor, pe parcursul zilelor de concurs, peste 18.000 de persoane au vizitat muzeul, urmărind demonstrațiile copiilor.

De asemenea, în perioada 9-14 august, la Caps - Valea Ierii, în tabăra care aparţine Palatului Copiilor Cluj, elevii clujeni și-au aprofundat cunoștințele despre meșteșugurile tradiționale specifice judeţului Cluj, precum: cusături, prelucrare lut, realizare podoabe din mărgele și pictură. Este vorba despre câștigătorii premiilor I, II sau III la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”.

Cei aproape 30 de elevi au provenit de la următoarele școli clujene: Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Liceul cu Program Sportiv, Seminarul Teologic Ortodox, Clubul Copiilor Dej, Clubul Copiilor Huedin, Școala Specială Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/ Integrată, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Alexandru Vaida-Voevod” și Școala Cășeiu – Structura Rugășești. Aceștia au participat la activitatea care s-a desfăşurat în cadrul unor ateliere de meşteşuguri, sub îndrumarea unor meşteri din Asociația Meșterilor Populari Clujeni, bucurându-se de drumeții și excursii.

Tabăra, organizată anual în mod gratuit de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, se doreşte a fi o răsplată pentru elevii care practică meşteşugul în cadrul atelierelor opţionale din şcoli şi cluburi de copii, fiind în același timp un îndemn în a nu-şi abandona pasiunea. Încurajarea lor este esenţială deoarece, alături de profesorii lor, ei duc mai departe practicarea meşteşugurilor artistice autentice, aflate pe cale de dispariție, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!