Transilvania
Atelierul de creaţie „Patimile și Învierea Domnului”, la Oradea

Atelierul de creaţie „Patimile și Învierea Domnului”, la Oradea

Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea a fost și în acest an gazda atelierelor de creație desfășurate sub genericul „Patimile și Învierea Domnului”. Activitatea s-a desfășurat în cadrul expoziției județene aflată la a XII-a ediție, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Palatul Copiilor Oradea.

La atelierele de crea­ție desfășurate sub genericul „Patimile și Învierea Domnului” au participat elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, coordonați de Gabriela Sim și Mariana Man; de la Liceul de Arte din Oradea, coordonați Valeria Bunica, Lucia Galan și Marta Cătălina; de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Oradea, coordonați de Florica Ciontoș, Emilia Dărăbăneanu și Brândușa Buzulica; de la Liceul Tehnologic Dobrești, coordonați de Romina Hulban; de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, coordonați de Lucia Pavel; Școala Gimnazială Husasău de Tinca, coordonați de Maria Bronț; de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, coordonați de Anca Tirla și Monica-Lucia Dărăban; de la Liceul Tehnologic „Ioan Bococi” Oradea, coordonați de Cristina Bărcăuan; de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” din Oradea, coordonați de Gina Popa, Cărădan Adina și Liliana Canalaș.

Copiii, coordonaţi de cadrele didactice, au încondeiat ouă, au fost realizate vitralii, au pictat icoane pe sticlă, au lucrat în tehnica șervețelului, origami sau quilling.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul expoziției județene „Patimile și Învierea Domnului”, aflată la a XII-a ediție, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Palatul Copiilor Oradea.

Părintele Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei, a transmis, cu această ocazie, cuvântul de binecuvântare și apreciere din partea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, tot din partea acestuia fiind oferite iconiţe celor prezenţi, elevi și dascăli deopotrivă.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost reprezentat de părintele inspector școlar pentru disciplina religie, profesor Florin Negruțiu și de profesoara Daniela Sopota, inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, care au oferit diplome de apreciere dascălilor care au coordonat echipajele din cadrul atelierelor, această manifestare fiind cuprinsă în calendarul activităților educative județene pe anul școlar 2016-2017.

Lucrări cu tematică pascală

În holul și în sala festivă a Palatului Copiilor din Oradea, în cadrul expoziției sunt expuse lucrări elaborate în cadrul atelierelor de creație, dar și în cadrul cercurilor de la nivelul unităților de învățământ din județ. Se regăsesc icoane pe sticlă, aranjamente cu tematică pascală, ouă încondeiate, felicitări etc. Expoziția va rămâne deschisă publicului până la începutul lunii mai, urmând ca lucrările evaluate de către un juriu de specialitate să fie premiate în cadru festiv. Icoanele vor fi donate unor spitale și aşezăminte sociale din cuprinsul Eparhiei Oradiei.

„Anual, sute de copii de la toate ciclurile de școlaritate și zeci de unități de învățământ participă cu lucrări în cadrul expo­ziției, prezentând rodul muncii lor, fiind „micii iconari” care Îl mărturisesc pe Hristos Domnul prin culoare, aducând în actualitate prin talentul și curăția lor Patimile și învierea Sa. Sub atenta, permanenta și responsabila coordonare a dascălilor lor, elevii rămân alături de valorile spirituale, pe care nu doar le păstrează, ci le transmit mai departe, pe cât este posibil nealterate. Munca lor depusă cu dăruire și pasiune reprezintă expresia dragostei de frumos și darul de suflet pe care îl oferă celor mari și celor mici, părinților și dascălilor lor, Bisericii în mod special, cu prilejul marelui praznic al Învierii Domnului”, au precizat organizatorii manifestării.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!