Actualitate religioasă
„Ateneul Sfântului Pantelimon”, educaţie pentru milostenie

„Ateneul Sfântului Pantelimon”, educaţie pentru milostenie

Ioan Bușagă, 13 Ianuarie 2018

„Să facem sălaș duhovnicesc prin acest așezământ de lumină și hrană duhovnicească”, scria în anul 1941 părintele Petru Gh. Savin, fondatorul foii parohiale „Ateneul religios Sf. Pantelimon”. Astăzi, după 77 de ani, aceste cuvinte-testament se împlinesc în activitățile cultural-religioase și filantropice ale Departamentului de copii și tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon”, de la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc din Bucureşti.

De peste 77 de ani, „Ateneul Sfântului Pantelimon” a fost și rămâne o candelă aprinsă ce a menținut vie credința în vremurile grele ale regimului totalitar ateu comunist, dar și în cele de după anul 1989, când duhul înstrăinării de Dumnezeu acaparează tot mai multe suflete. Astfel, din dorința de a se împotrivi acestei men­ta­lități secularizante ce întunecă mintea omului, „Ateneul Sfântului Pantelimon” și-a reluat mai intens activitatea din anul 2008, cu noi proiecte și activități centrate pe copii și tineri.

„După 10 ani de activitate neîntreruptă, de când am preluat în calitate de coordonator frâiele «Ateneului Sfântului Pantelimon», generația postcomunistă de la Parohia «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc din Bucureşti a reușit să reclădească oficial acest așezământ cultural-religios capabil să-și împlinească menirea, să recupereze timpul istoric pierdut și să înfrunte vremuri posibil la fel de neclare ca acelea prin care înaintașii acestei generații au avut îndrăzneala să viseze, să lupte, să se jertfească. În vremurile noastre, principala misiune a «Ateneului Sfântului Pantelimon» este de cultivare a spiritului «omului religios» pentru a rezista în fața strategiei omului ateu de secularizare a lumii”, a precizat coordonatorul actual al „Ateneului Sfântului Pantelimon”, părintele Bogdan-Aurel Teleanu.

„În lipsa virtuţilor încep să îşi facă loc păcatele”

Pentru acest an, va fi derulat proiectul „Ateneul copiilor Sfântului Pantelimon – 10 ani”, iar temele vor fi axate pe omagierea unității de credință și de neam, respectiv pe comemorarea fău­ritorilor Marii Uniri din 1918. Având deja experiența proiectelor cultural-religioase derulate până acum, roadele ostenelilor copiilor și tinerilor, îndrumați de părintele Bogdan-Aurel Teleanu, vor fi prezentate prin intermediul unei expoziţii de icoane pe lemn, realizate în cadrul atelierelor de pictură, al unei lansări a albumului omagial „Ateneul copiilor Sfântului Pantelimon – 10 ani”, al unor excursii și pelerinaje, acțiuni social-filantropice, dar și prin punerea în scenă a romanului „Osânda cărților” – autor pr. Bogdan-Aurel Teleanu. ­Totodată, vor fi organizate întâlniri și dezbateri cu scopul punerii în lumină a celor care au susținut misiunea liturgică și pastorală a acestei parohii, dar și a celor din cadrul parohiei care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri.
„În realizarea acestui proiect, vom ţine seama de coordonatele descrise în primul număr al foii parohiale «Ateneul religios Sf. Pantelimon» (1941) de părintele Petru Gh. Savin, care afirma: «Este o lume care prin faptul că noi nu le-am venit în ajutorul sufletesc al lor s-au dus în altă parte şi s-au răcit de legătura duhovnicească cu slujitorii bisericei. Ei s-au dus să caute hrană duhovnicească în alte părţi şi suntem siguri că odată ce vor vedea că şi noi ne silim să le facem sălaş duhovnicesc prin acest aşezământ de lumină şi hrană duhovnicească, ei vor rămânea cu noi şi-n jurul nostru». De fapt, ceea ce dorim să facem este educaţia pentru milostenie. «Ateneul Sfântului Pantelimon» nu este numai o formă de apostolat cultural sau artistic, ci are scopul de a-l face pe fiecare copil să înţeleagă că stă în puterea lui să picteze o icoană sau să interpreteze un rol într-o piesă de teatru religios pe care mai apoi să le valorifice în beneficiul unei persoane care are nevoie de ajutor. Sunt nişte copii care au încercat şi încearcă serios să-şi ocupe prin muncă locul în societate. Practic, asta a fost dorinţa mea: să-i învăţ că sfinţenia se dobândeşte în circumstanţe concrete ale vieţii, nu stând pe un fotoliu şi nefăcând nimic. Sfinţenia nu pică din cer, pentru că sfinţenia este o conlucrare între noi şi harul lui Dumnezeu. De fapt, aşa se ­dobândesc virtuţile, iar în lipsa virtuţilor încep să îşi facă loc ­păcatele”, a explicat părintele ­Bogdan-Aurel Teleanu.

Detalii mai multe despre activitățile și proiectele Departamentului de copii și tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon”, de la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc din Bucureşti, se găsesc pe http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.ro.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!