Theologica
Avva Antonie, model de trăire ascetică

Avva Antonie, model de trăire ascetică

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 16 Ianuarie 2019

În data de 17 ianuarie îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, care de 1.700 de ani este model de credinţă statornică în Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În lumea în care trăim, modelele Patericului egiptean ne sunt actuale, între care în prim-plan se înscrie cel al Sfântului Antonie cel Mare. De multe ori ne justificăm lipsa de credinţă prin contextul istoric şi social, secularizant şi globalizant în care trăim. Dacă vom coborî în timp, în epoca Sfântului Antonie cel Mare, vom vedea că societatea greco-romană era mult mai cosmopolită decât cea de astăzi, fiind mult mai greu să te afirmi ca un creştin autentic atunci decât acum, într-o lume care îşi fundamentează istoria dominantă pe societatea creştină, chiar şi secularizată de astăzi, construită în mileniul al doilea în Europa.

Sfântul Antonie se confrunta cu o societate ostilă creştinismului, în care creştinii erau minoritari şi în plină dezvoltare eclesială. În acest context, dacă vom citi viaţa Sfântului Antonie, scrisă de Sfântul Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei, vom vedea că avem înainte un model al păstrării credinţei şi al afirmării ei în Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, indiferent de timpul în care trăim. Cei 105 ani de viaţă ai Sfântului Antonie sunt un fenomen epocal în istoria creştinismului, deoarece modelul său de trăire ascetică a fost îmbrăţişat, în cele 17 secole de când a trăit pe acest pământ, de milioane de monahi creştini de pe întreg mapamondul.

Sfântul Antonie a fost un om al sfinţeniei, al credinţei şi al urmării necondiţionate a cuvintelor Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ucenicii săi erau uimiţi de modul cum el a ajuns la nepătimire, gândind permanent la Dumnezeu. De aceea, pentru noi este astăzi un model şi o culme a vieţii duhovniceşti într-o societate în care reperele morale sunt tot mai puţine şi ar trebui să ne aplecăm cu mai multă stăruinţă asupra vieţilor sfinţilor pentru a ne împărtăşi din comuniunea şi dragostea lui Dumnezeu.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!