Azi este Ziua internaţională a donatorului de sânge

14 Iunie 2007

14 iunie, Ziua internaţională a donatorului de sânge, va fi marcată şi la Iaşi printr-o campanie de donare de sânge de care vor beneficia cu prioritate femeile gravide şi nou-născuţii. „Anul acesta, sloganul zilei de 14 mai este «Un sânge sigur pentru o viaţă sigură a mamei şi copilului». Vrem să sensibilizăm opinia publică în privinţa donării de sânge pentru viitoarele mame, care au nevoie de sânge în cazul unor hemoragii“, a declarat dr. Daniela Ilcenco, şefa Centrului de Transfuzii Sânge Iaşi.

Potrivit statisticilor OMS, la nivel mondial circa 500.000 de femei mor anual din cauza hemoragiilor perinatale (înainte de naştere) şi postpartum (după naştere).

Persoane care pot fi donatori de sânge:

- cele cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani;

- cu greutate corporală minimă de 50kg;

- cu stare bună de sănătate.

La donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce nu presupune nici un risc pentru donator (sângele donat se reface într-o oră sau două). Donatorii sunt recompensaţi pentru gestul lor cu un bon valoric pentru alimente în valoare de 50 de lei, analize medicale gratuite, transport liber în ziua donării, ziua de donare liberă de la locul de muncă, abonament redus cu 50% timp de o lună pe mijloacele de transport în comun. (O.B.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!