Azi încep anul universitar de 4 ori mai mulţi studenţi decât în 1989

01 Octombrie 2007

„Aproape 800.000 de studenţi înscrişi în anul universitar 2007-2008, de peste patru ori mai mulţi decât în 1989, vor începe cursurile, luni (n. r. astăzi), majoritatea, respectiv 493.000, fiind în învăţământul de stat“, a declarat, ieri, Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei.

Potrivit datelor furnizate de către demnitar, în învăţământul de stat, pe locuri bugetate sunt înscrişi 235.000 de studenţi, iar pe locuri cu taxă alţi 258.000.

În învăţământul superior privat figurează 120.000 de studenţi la forma de învăţământ de zi, şi 60.000 pentru învăţământul deschis la distanţă.

„Sigur că înscrierile nu au fost încheiate şi s-ar putea ca numărul total să mai crească, dar ca ordin de mărime, în anul universitar viitor vom avea peste 673.000 de studenţi“, a adăugat Adomniţei.

Comparativ cu 1989, când în sistemul de învăţământ superior existau 46 de universităţi publice, dintre care un număr mare de institute tehnologice de profil (minier, petrolier, mecanic), în care erau înscrişi 164.507 studenţi se poate vedea că numărul studenţilor a crescut de aproape patru ori, iar al universităţilor (de stat şi particulare) a ajuns la 119.

Creşterea numărului de studenţi sau universităţi nu a mers proporţional cu extinderea numărului de locuri în cămine. astfel că, în fiecare an, zeci de mii de studenţi trebuie să-şi caute un loc de cazare. Acestă situaţie nu este o particularitate a României, întrucât nici sistemele occidentale, cum ar fi cel francez, nu oferă locuri de cazare tuturor studenţilor.

Potrivit ministrului Educaţiei, în anul univeristar 2007-2008 sunt 115.959 de locuri disponibile în cămine, cu aproximativ 6.200 mai multe faţă de 2006. Potrivit demnitarului, în 2006 au fost înregistrate peste 150.000 de cereri de cazare, ceea ce înseamnă că diferenţa dintre cerere şi ofertă a scăzut, comparativ cu anii precedenţi.

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, va participa astăzi, la Iaşi, la festivităţile de deschidere a anului universitar 2007-2008. Programul ministrului Educaţiei include vizitarea Campusului Universitar „Tudor Vladimirescu“, participarea la deschiderea oficială a anului universitar la Universitatea „Al. I. Cuza“, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ (UTI), întâlnirea cu studenţii şi profesorii Facultăţii de Construcţii din cadrul UTI şi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“. Ministrul Adomniţei va vizita Complexul Studenţesc „Titu Maiorescu“ şi va inaugura Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi. În cadrul vizitei, Adomniţei va decerna Bursele de Excelenţă pentru cei mai buni studenţi de la Universitatea de Arte „George Enescu“ şi se va întâlni cu studenţii şi profesorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“.

La rândul său, secretarul de stat pentru învăţământ superior, Dumitru Miron, va participa la festivităţile de deschidere a anului universitar la Universitatea din Craiova, care împlineşte 60 de ani de existenţă. De asemenea, la Universitatea Politehnică din Bucureşti, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2007-2008 au fost invitaţi premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. (O.R.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!