„Basilica Travel“ îşi propune să fie o şcoală a înnoirii sufleteşti

Ciprian Bâra, 20 Septembrie 2008

În lume sunt foarte multe izvoare de istorie şi de sfinţenie, pe care foarte mulţi oameni şi le propun să le viziteze, pentru a se putea închina locurilor pe care a călcat Mântuitorul, Maica Domnului sau sfinţii care s-au luptat pentru păstrarea nealterată a învăţăturii şi tradiţiei noastre ortodoxe. Întâlnirea cu o mănăstire sau cu un loc sfânt depăşeşte simplul act al vizitei şi, astfel, s-au dezvoltat foarte mult, în ultimul timp, pelerinajele organizate prin intermediul birourilor de pelerinaje ale Patriarhiei sau ale episcopiilor din ţară, în cadrul cărora credincioşii sunt totdeauna însoţiţi de către un preot care, competent, le explică importanţa locurilor vizitate. Pentru acest scop, Protoieria III din Bucureşti a înfiinţat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o agenţie dedicată exclusiv pelerinajelor - „Basilica Travel“.

Protoieria III Capitală a deschis, în luna februarie a acestui an, agenţia de turism „Basilica Travel“ (www. basilicatravel.ro), o agenţie tour-operator full service, care este specializată în programe de pelerinaj intern şi extern. Agenţia, aflată la parterul clădirii protoieriei, este administrată de părintele protoiereu Dinu Pompiliu, director fiind doamna Diana Iorga.

Pelerinajul, mijloc de pastoraţie

„Basilica Travel“, înfiinţată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a născut din dorinţa părintelui Dinu Pompiliu de a dezvălui credincioşilor minunatele locuri sfinte în care s-au scris evenimentele biblice sau din care au izvorât sfinţii rugători pentru neamul nostru românesc.

„Gândul înfiinţării acestei agenţii s-a născut cu multă vreme în urmă, pentru că am considerat că este sarcina noastră, a celor din Biserică, să-i conducem pe oameni acolo unde ei trebuie să ajungă pentru a cunoaşte istoria biblică şi să-i legăm de Locurile Sfinte ale Ortodoxiei, ca un mijloc de pastoraţie prin care ei să se apropie de Dumnezeu şi să fie mai legaţi de Biserica strămoşească. Este foarte important ca păstorul unei turme de credincioşi să plece cu un grup de credincioşi şi să aibă posibilitatea să le vorbească la locurile respective despre evenimentele sfinte petrecute acolo“, ne-a declarat părintele protopop.

„Pelerinul trebuie să devină o conştiinţă vie a lumii în care trăim“

Ceea ce deosebeşte această agenţie de alte agenţii de turism este preocuparea specială pentru pelerinajele la Locurile Sfinte, din România şi din străinătate, urmând drumul vieţii Mântuitorului Hristos, al Evangheliei Sale, precum şi a sfinţilor care au marcat istoria Bisericii. Scopul tuturor celor care trudesc în „Basilica Travel“ este de a le împărtăşi tuturor pelerinilor valorile nepieritoare ale Bisericii străbune.

Toţi cei care păşesc prin intermediul acestei agenţii pe meleagurile încărcate de sfinţenie sunt îndrumaţi permanent de conducătorul grupului care, de fiecare dată, este asistat de un preot.

Părintele Dinu Pompiliu ne-a mărturisit că în fiecare călătorie se pune mai mult accent pe formarea duhovnicească a oamenilor, pe apropierea lor de Biserică şi de cele sfinte.

„Pelerinajul este mai mult decât o excursie. Este o şcoală a Duhului Sfânt. Poţi, dacă conduci bine o astfel de călătorie, să faci dintr-un autocar o biserică în care să-l înveţi pe om, să-i pui la inimă cele mai frumoase învăţături, dar, în acelaşi timp, să-l conectezi la cultura vremii în care trăim. Le vorbim permanent oamenilor despre trecutul plin de istorie sfântă a locurilor pe care păşim. Un pelerinaj la Locurile Sfinte înseamnă trecerea prin radiografia minţii şi a sufletului a 5.000-6.000 de ani de istorie, aghiografie şi cultură. Dacă ştii să le prezinţi oamenilor epoca şi ce a reprezentat în trecutul istoric Ţara Sfântă, şi să-i duci la obiective care vorbesc de petrecerea Mântuitorului pe acest pământ, îi împărtăşeşti omului credinţă şi experienţă spre sporul şi folosul lui duhovnicesc. Mă gândesc ca pelerinul, şcolit de noi, să caute să sfinţească societatea în care trăieşte, s-o lumineze, să se pună cu toată fiinţa lui în slujba Bisericii, a semenului. Pelerinul trebuie să devină o conştiinţă vie a lumii în care trăim, conştiinţă pe care să se sprijine familia lui, Biserica şi neamul. Mai mult ca oricând, neamul nostru are nevoie acum de Biserică, de şcoala Bisericii, de sfinţirea ei. „Basilica Travel“, prin personalul ei calificat, îşi propune să fie o şcoală pentru fiecare pelerin, o şcoală a înnoirii sufleteşti“, ne-a mai spus părintele Dinu.

Ţara Sfântă, destinaţia preferată

Principalele destinaţii oferite de agenţie sunt Israel, Iordania şi Egipt, dar şi Grecia, Bulgaria, Turcia şi Rusia, iar în România sunt organizate pelerinaje către Moldova, Maramureş, Ardeal, Muntenia şi Dobrogea.

Oamenii au receptat pozitiv activitatea acestei agenţii, lucru dovedit de faptul că, în primele trei luni de la deschiderea agenţiei, a fost înregistrat un număr de peste 200 de turişti pentru pelerinajele către Israel, iar, la mai puţin de două luni, peste 120 de persoane au vizitat Bulgaria. Toţi cei care optează pentru ofertele agenţiei pot alege două tipuri de pelerinaje. Unul care include Egipt, Israel şi Iordania, pe o durată de unsprezece zile, precum şi unul mai scurt care include doar două destinaţii, Israel şi Egipt.

În prezent se fac eforturi pentru introducerea Serbiei pe lista destinaţiilor.

„La fiecare pelerinaj, sufletul îmi este încercat de emoţii. Tot timpul mă gândesc că păşeşti pe locurile pe care a călcat Mântuitorul. Ca să calci pe toate aceste locuri unde s-au întâmplat toate evenimentele biblice trebuie să fii pregătit duhovniceşte. Eu i-am îndemnat totdeauna pe credincioşi ca, înaintea unei astfel de călătorii, să se spovedească, să se împărtăşească. De câte ori am călătorit am simţit că m-am descătuşat de o lume veche şi m-am născut pentru una nouă, plină de bucurie“, ne-a mai povestit părintele protopop Dinu Pompiliu.

Pe urmele marilor duhovnici

Şi destinaţiile interne prezintă interes pentru turişti. În ţară, pelerinajele au preţuri între 55 şi 653 de lei şi se stabilesc în funcţie de perioadă şi de durata călătoriei.

„Pe urmele marilor duhovnici“ este un program prin intermediul căruia se organizează pelerinaje pentru zona Maramureşului, Moldovei şi Ardealului. Au loc, de asemenea, şi călătorii pentru turişti interesaţi de mănăstirile din Buzău, Galaţi, precum şi alte localităţi din ţară. Deoarece în România sunt multe locuri spirituale de vizitat, „Basilica Travel“ are în proiect ca, în scurt timp, să aducă mulţi turişti şi în România, care să viziteze locurile spirituale şi să se îmbogăţească cu istoria, cultura şi tradiţia ortodoxă a neamului nostru.

Pelerinii, binecuvântaţi înainte de plecare

Înainte de plecare, pelerinii sunt întâmpinaţi la sediul protoieriei de către părintele protopop, care le vorbeşte despre importanţa unui pelerinaj în viaţa creştinului. Tot acum cei care pleacă în călătorie vizionează un DVD cu locurile pe care le vor vizita, iar apoi rostesc împreună rugăciunea de călătorie. Chiar şi în avion, de multe ori conducătorul grupului cere permisiunea şi le vorbeşte despre locurile pe deasupra cărora trec.

„Înainte de plecare, le vorbesc oamenilor despre importanţa unui pelerinaj în viaţa creştinului. Este momentul de a-şi întări sau corecta părerea despre Biserică şi de a-şi completa cunoştinţele. Le aduc aminte că locurile pe care le vor vizita sunt locuri pe care noi trebuie să le călcăm cu multă evlavie. Îi îndemn ca ţinuta să fie cuviincioasă, ca fiecare să aibă un carneţel pentru a-şi nota impresii şi să căutăm ca, în timpul pelerinajului, să trăim exact cuvântul Evangheliei“, ne-a mai spus părintele Pompiliu.

Banii sunt folosiţi pentru sprijinirea proiectelor sociale ale Bisericii

Fondurile care rezultă în urma excursiilor precum şi banii proveniţi de la „Librăria Trinitas“, librărie pentru promovarea cărţilor religioase şi cult, din cadrul Protoieriei III Capitală, sunt folosiţi pentru sprijinirea proiectelor sociale.

În prezent, în Protoieria III Capitală sunt asistaţi social 250 de persoane care primesc în fiecare miercuri ajutoare constând în pachete alimentare şi de îmbrăcăminte. În restul zilelor, cei doi asistenţi sociali precum şi mai mulţi voluntari însoţiţi de părintele protopop sau de alţi slujitori ai sfintelor altare îi vizitează pe cei cărora le poartă de grijă.

De asemenea, în urma unui concurs realizat de Radio România, agenţia „Basilica Travel“ a oferit unei persoane cu posibilităţi financiare reduse, o excursie la Locurile Sfinte. Tot cu scopul de a ajuta pe cei în nevoi, coordonatorii agenţiei au oferit o excursie în ţară pentru 40 de copii abandonaţi.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!