Biserică şi societate
Beatificarea cardinalului John Henry Newman

Beatificarea cardinalului John Henry Newman

Papa Benedict al XVI-lea va efectua o vizită oficială în Marea Britanie, în perioada 16-19 septembrie, cu ocazia beatificării cardinalului John Henry Newman, informează Biroul de presă al Vaticanului.

În prima zi a vizitei, Papa Benedict al XVI-lea va fi primit de Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a, la Palatul regal Holyroodhouse din Edinburgh şi va prezida Liturghia din Bellahouston Park, Glasgow. Vineri, 17 septembrie, se va întâlni la Londra, la Westminster Hall, cu reprezentanţii lumii politice şi culturale şi va participa la o slujbă ecumenică în Westminster Abbey.

Sâmbătă, 18 septembrie, Papa va celebra Liturghia în Catedrala Westminster din Londra, biserica-mamă a comunităţii romano-catolice din Anglia şi Wales şi sediu al Arhiepiscopului de Westminster, iar în aceeaşi zi va fi prezent la Vecernia ce va fi oficiată în Hyde Park.

Suveranul Pontif va merge la Birmingham, duminică, 19 septembrie, unde, în Cofton Park, va săvârşi slujba de beatificare a cardinalului Newman.

Vizita Papei Benedict al XVI-lea are loc în urma invitaţiei oficiale pe care fostul premier al Marii Britanii, Gordon Brown, i-a adresat-o în cadrul unei audienţe private din luna februarie a acestui an. Sanctitatea Sa a mai primit o invitaţie oficială în 2007, din partea Bisericii Romano-Catolice din Anglia şi Ţara Galilor.

Rowan Williams, Arhiepiscopul de Canterbury, a declarat că a sperat ca această vizită să aibă loc şi, în numele a milioane de anglicani, a asigurat că papa va fi primit cu multă căldură şi bucurie.

Potrivit site-ului oficial al Biroului primului-ministru, vizita papală reprezintă o oportunitate fără precedent de a întări legăturile dintre Marea Britanie şi Vatican în arii de interes comun, precum acţiunea globală împotriva sărăciei şi a schimbărilor climatice, precum şi rolul important al grupărilor religioase în crearea de comunităţi puternice.

Personalitate a teologiei catolice

John Henry Newman s-a născut la Londra, într-o familie anglicană. După ce a absolvit studiile la Oxford, a devenit, în anul 1824, preot al Bisericii Anglicane. Studiile aprofundate în teologie, filosofie şi istorie l-au determinat să se convertească la catolicism în 1845.

Newman a fost hirotonit preot catolic pe 30 mai 1847. Fascinat de personalitatea Sfântului Filip Neri, a fondat, în Anglia, Congregaţia Oratoriul. A fost rector al Universităţii Catolice din Dublin, între 1851 şi 1857. În 1879, Papa Leon al XIII-lea l-a numit Cardinal. Cardinalul Newman a lăsat numeroase lucrări asupra celor mai importante probleme filosofice şi teologice ale timpului său, anticipând evoluţiile lor până în secolul următor. Congregaţia pentru Cauza Sfinţilor l-a proclamat venerabil, în 1991, după o examinare completă a vieţii şi operei sale. În urmă cu doi ani, Vaticanul a investigat şi confirmat o minune săvârşită la mormântul său şi astfel va fi beatificat pe 19 septembrie 2010.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!