Actualitate religioasă
Binecuvântarea instituțiilor românești din Giula, Ungaria

Binecuvântarea instituțiilor românești din Giula, Ungaria

Ioan Bușagă, 12 Ianuarie 2018

La câteva zile după praznicul Botezului Domnului, marți, 9 ianuarie, instituțiile românești din Giula au fost binecuvân­tate prin stropire cu Agheasmă Mare de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.

Preasfințitul Părinte Siluan a fost însoțit de alți clerici de la Centrul eparhial, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Au fost sfințite Consulatul General al României la Giula și reședința consulului general Florin Trandafir Vasiloni; grădinița românească, aflată sub conducerea doamnei director Ana Ciotea și unde învață 115 copii, împărțiți în 4 grupe; şcoala generală, căminul de elevi și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, conduse de doamna director Maria Gurzău Czegledi, unde învață 425 de elevi; Expoziția Muzeală Permanentă a Episcopiei din Ungaria, inaugurată în 2014.

De asemenea, au fost binecuvântate sediile Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Centrului de documentare și informare al AȚRU; al revistelor săptămânale „Foaia Românească” și „Cronica”; al Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), dar și casele unor credincioși din Giula.

Peste tot, la fel ca în fiecare an, ierarhul a fost întâmpinat cu mare bucurie de copii și elevi, dar și de cadrele didactice și conducătorii instituțiilor românești din Giula, care au primit binecuvântarea revărsată în aceste zile peste creștinii dreptmăritori din lumea întreagă, prin stropirea cu Agheas­mă Mare. Această lucrare misionar-pastorală reprezintă și un semn concret al ajutorului și binecuvântării primite din partea lui Dumnezeu la început de An Nou calendaristic pentru toate activitățile ce urmează să se desfășoare aici, în folosul spiritual, cultural și național al comunității româ­nești din Giula.

„Și în acest an am purces din nou la această inițiativă sfântă și tradițională a Bisericii și neamului nostru românesc și am făcut atât sfințirea instituțiilor româ­n­ești din Giula, a celor două ins­ti­tuții de educație și învăță­mânt, dar și sfințirea altor insti­tuții românești, cum sunt Uniunea Culturală, Centrul de Informare și Documentare, Autoguvernarea pe Țară, Consulatul General al României la Giula și, nu în ultimul rând, sfințirea muzeului episcopiei, a expoziției muzeale permanente care funcțio­nează aici din anul 2014 și în care avem foarte multe exponate vechi”, a arătat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

„Cu multă bucurie, conform obiceiului creștinesc și românesc, am primit atât la sediul misiunii noastre, cât și la reședința noastră pe Întâistătătorul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, pe Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu soborul de preoți care l-a însoțit. Este un obicei păstrat cu sfințenie și de românii din Ungaria ca la sărbătoarea Bobotezei să primească preotul cu sfințitul caselor”, a declarat Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Giula.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!