Banat
Binecuvântări şi sfinţiri în Mitropolia Banatului

Binecuvântări şi sfinţiri în Mitropolia Banatului

În Duminica a 22-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a binecuvântat monumentul închinat eroilor și făuritorilor Marii Uniri din Parohia Hălmăgel, Protopo­piatul Sebiș, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Praga, iar Prea­sfințitul Părinte Lucian, Epis­copul Caransebeșului, a pecetluit Sfântul Jertfelnic și a binecuvântat exteriorul bise­ricii din Jupa, Protopopiatul Caransebeș.

În Duminica a 22-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Hălmăgel, Protopopiatul Sebiș, Arhiepiscopia Aradului. Cu acest prilej, Mitropolitul Banatului a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de un sobor de preoți și diaconi, avându-l în frunte pe părintele Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care le-a tâlcuit celor prezenți pericopa evanghelică despre bogatul nemilostiv şi săracul Lazăr. După predică, Înalt­preasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenți despre importanța ridicării monumentelor în cinstea eroilor neamului nostru, mai ales în anul când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sf. Grigorie Teologul” al Bisericii Ortodoxe din Șei­tin, Protopopiatul Arad, oblăduit de părintele paroh Mirel Lazăr.

După Sfânta Liturghie, în curtea bisericii au avut loc dezvelirea și sfințirea monumentului de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. Monumentul a fost ridicat la inițiativa și cu strădania părintelui paroh Ciprian Briciu, cu sprijinul autorităților locale și al credincioșilor. După sfinţire a fost săvârșită slujba Parastasului pentru eroii satului, precum și pentru făuritorii arădeni ai Marii Uniri de la Alba Iulia. Între aceș­tia au fost pomeniți Regele Ferdinand, Patriarhul Miron Cristea, Ioan Ignatie Papp, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu. Monumentul este format dintr-o cruce cu boltă și două plăci pe care sunt săpate pentru eternitate numele făuritorilor Marii Uniri de la 1918, ale eroilor din comuna Hălmăgel căzuți în cele două războaie mondiale și numele veteranilor din comună. Ansamblul arhitectural este completat de harta României Mari și de doi vulturi ce simbolizează forța și aspirația către înălțimi.

Elevii școlii din Hălmăgel au susținut un frumos program de cântece patriotice, îndrumați de profesorii Anamaria Ilisia și Mugurel Dușa. Sărbătoarea s-a înche­iat cu defilarea detașamen­tului de militari al Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad, în aplauzele întregii asistențe.

Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului în Cehia

În zilele de 3-5 noiembrie 2018, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înalt­prea­sfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la sărbătorile dedicate împlinirii unui deceniu de la înființarea Parohiei Ortodoxe Române din Praga, Cehia.

Sâmbătă, 3 noiembrie, Înalt­prea­sfințitul Părinte Timotei a săvârșit împreună cu Înaltprea­sfințitul Părinte Mihail, Arhiepiscop de Praga și al Ținuturilor Cehe, Sfânta Liturghie în capela spitalului din Beorun, orășel de lângă capitala cehă. La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mihail a vorbit despre bunele raporturi cu Biserica Ortodoxă Română și cu Eparhia Aradului, din care face parte părintele Andrei Danciu, parohul comunității românești din Praga.

Duminică, 4 noiembrie, Înalt­preasfințitul Părinte Timotei şi Înaltpreasfințitul Părinte Mihail au săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Praga.

Cuvântul de învățătură, rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a fost intitulat „Cinstirea celor adormiți”, în care a arătat cum fiecare credincios are datoria afirmării identității naționale și religioase prin cinstirea înain­tașilor vrednici ai istoriei țării și neamului, în mod aparte pe eroii săi de veșnică pomenire. „Perioada în care Parohia Ortodoxă Română din Praga împlinește un deceniu de la înființare coincide cu zilele pomenirii celor trecuți în veșnicie, iar pe plan istoric, ca și în vatra străbună, se sărbătorește Centenarul Marii Uniri de la 1918. Popoarele român și ceh au luptat împreună în Primul și al Doilea Război Mondial și au cultivat legături de prietenie, aceasta fiind garanție pentru un viitor paşnic. Biserica Ortodoxă întă­rește prin unitatea ei lucrarea ce se săvârşeşte pe acest plan, spre binele general”, a subliniat Înalt­preasfinția Sa.

La finalul slujbei, Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Mihail distincția eparhială Sava Brancovici (engolpion și cruce), iar părintelui Andrei Danciu o cruce. Părintele Octavian Blaj a dăruit pentru Parohia Ortodoxă Română din Praga o Evanghelie și un set de Sfinte Vase.

La rândul său, Arhiepiscopul Mihail i-a oferit Arhiepiscopului Aradului un engolpion și celor doi însoțitori câte o cruce pectorală.

Sfințire și binecuvântare în Parohia Jupa

În Duminica a 22-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian a poposit duhovnicește în Parohia Jupa din cuprinsul Protopopiatului Caransebeș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, a pecetluit Sfântul Jertfelnic și a binecuvântat exteriorul bisericii. Totodată, Părintele Episcop a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru slujitorii bisericii și pentru ctitori, Alexandru Capra de Jupa, fiul ctitorului Constantin Capra de Jupa, precum și mama sa, Rozalia, înmor­mântați pe soleea bisericii parohiale.

„Dacă în 1952, la 13 iulie, Mitropolitul de vrednică pomenire Vasile Lăzărescu al Banatului târnosește această biserică, iată că în 4 noiembrie, în Anul Centenarului, noi resfințim această preafrumoasă biserică din localitatea Jupa, o biserică închinată mucenicului lui Hristos Dimitrie. În 1952, această biserică a fost târnosită, iar astăzi Sfânta Masă, sau Jertfelnicul, a fost pecetluită pentru că s-au efectuat lucrări în Sfântul Altar, care a fost resfinţit. Nu s-au mai așezat alte moaște în piciorul Sfintei Mese, ci doar Sfânta Masă a fost spălată și pecetluită cu Sfântul și Marele Mir, apoi s-au așezat, după rânduială, cei patru evanghelişti în cele patru colțuri ale Sfintei Mese. La sfâr­șitul Sfintei Liturghii am binecuvântat interiorul acestei biserici și pe dumneavoastră, credincioasele și cre­dincioșii acestei parohii, căci toți ați fost sfințiți cu apă sfințită și mireasmă de trandafir, așa cum s-a sfințit și Sfânta Masă. De aceea, astăzi aveți dezlegare și binecuvântare să intrați cu toții în Sfânta Sfintelor, bărbați și femei, copii, tineri, vârstnici, așa cum poate părinții și bunicii dumneavoastră, în 13 iulie 1952, au intrat în Sfântul Altar”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Epis­copul Caran­sebeșului, în cuvântul său de învățătură.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși, între care mulți copii și tineri care, la vremea potrivită, s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Pentru eforturile depuse la realizarea lucrărilor de înfrumusețare a sfântului lo­caș, ierarhul i-a oferit părintelui paroh Traian Florei distincția de iconom-stavrofor, iar ctitorilor și binefăcătorilor Diploma de exce­lență „Episcop Elie Miron Cristea”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!