Moldova
Biserica de lemn din Parpaniţa a fost sfinţită

Biserica de lemn din Parpaniţa a fost sfinţită

Constantin Ciofu, 18 Iunie 2018

Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Vasile cel Mare” din Parohia Parpaniţa - Negreşti, judeţul Vaslui, a fost sfinţită sâmbătă, 16 iunie 2018. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie şi a fost urmată de Sfânta Liturghie.

Biserica din lemn a Parohiei Parpaniţia, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui, a fost târnosită sâmbătă, 16 iunie 2018, de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Locaşul de rugăciune este închinat Adormirii Maicii Domnului şi Sfântului Ierarh Vasile cel Mare şi a fost ridicat în ultimii ani la iniţiativa părintelui paroh Vasilică Paraschiv Mihai, ajutat de ctitori şi binefăcători. După întâmpinarea ierarhului, s-a oficiat slujba Sfinţirii mai întâi la exterior, iar apoi în interiorul locaşului de închinăciune. Oamenii de toate vârstele au participat în număr mare la acest moment de sărbătoare. Preasfinţitul Ignatie a explicat cu acest prilej fiecare moment al slujbei de sfinţire, prezentând principalele înţelesuri care se desprind din cele trei Evanghelii citite. Pe podiumul special amenajat a fost săvârşită apoi Sfânta Liturghie de către Episcopul Huşilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi de pe ambele maluri ale Prutului şi din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură după citirea Sfintei Evanghelii, în care i-a îndemnat pe credincioşi să trăiască după modelul Mântuitorului Hristos. În acelaşi timp, ierarhul a subliniat că omul trebuie să aibă o credinţă puternică, întemeiată în Hristos: „Toate faptele noastre bune sunt întemeiate pe Hristos şi pe credinţa care este darul Mântuitorului către fiecare dintre noi. Să ne ajute Dumnezeu să avem credinţă tare, întemeiată pe stânca faptelor bune”.

Pentru osteneala depusă la ridicarea noii biserici din Parpaniţa, părintele paroh Vasilică Paraschiv Mihai a primit rangul de iconom stavrofor. În acelaşi timp, persoanele care s-au evidenţiat în susţinerea lucrărilor au primit Distincţia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, respectiv Distincţia „Sfânta Muceniţă Chiriachi” din partea Centrului eparhial Huşi. Părintele paroh Vasilică Paraschiv Mihai a mulţumit Preasfinţitului Igantie pentru că a binecuvântat lucrările bisericii noi din Parpaniţa, precum şi tuturor celor care şi-au înveşnicit numele prin contribuţia adusă la edificarea locaşului de închinare. Un gând deosebit de recunoştinţă a avut parohul de la Parpaniţa pentru părintele Iacob Pavel, parohul Parohiei Valea Lupului, judeţul Iaşi, mutat la Domnul în anul 2005. În cadrul aceluiaşi moment au fost oferite burse în valoare de 3.000 de lei pentru zece elevi din Parpaniţa cu rezultate deosebite la învăţătură.

După ce au trecut prin Sfântul Altar, oamenii au primit câte un pachet cu alimente. Amintim că în Parohia Parpaniţa există o biserică cu hramul „Sfânta Treime”, precum şi Centrul social de zi „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, unde se desfăşoară multiple activităţi educative, creative şi recreative.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!